Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveće hrvatske tvrtke nemaju problema s recesijom i sve su poslovale s dobiti.


Recesija je u 2010. samo okrznula krupni biznis. Gigantu T-HT-u potrošačka kriza otkinula je tek oko 3 posto prihoda i 15 posto neto dobiti koja u prvih 9 mjeseci iznosi milijardu i 484 milijuna kuna. 'I to unatoč krizi, unatoč recesijskim učincima', rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave T-HT-a. Čak i dobri rezultati najjačih nedovoljni su da pokrenu gospodarski rast. Država se mora hitno uključiti. 'Vlada mora proaktivno što prije učiniti brojne korake da bi ne samo hrvatski poduzetnici već i strani kapital došao u Hrvatsku, da počnu ulagati i stvarati nova radna mjesta', uvjeren je Mudrinić.

Vezani članci Hrvatska narodna banka Iz HNB-a revidirali procjene: U 2021. očekuje se rast BDP-a od 5,9 posto Italija, Ilustracija (Foto: iStock / Getty Images Plus) Ekonomski analitičari za DNEVNIK.hr: "Recesija u Italiji loša je vijest i za Hrvatsku"

Pozitivne rezultate napokon je ostvarila i INA na čelu sa novim mađarskim šefom Zoltanom Aldottom. On se pohvalio sa neto dobiti od 559 milijuna kuna i podsjetio da INA više nije generator nelikvidnosti. 'Bitno je naglašavat činjenicu kako smo više puta platili sve svoje obveze prema državi, prema Vladi, sve poreze', pojasnio je Aldott.

Podravka smanjila broj sektora

A unatoč jednoj od najvećih afera u hrvatskom biznisu Podravkina nova Uprava može biti zadovoljna sa viskom rastom neto dobiti od 82,3 milijuna kuna. Posebno joj dobro ide prodaja u Poljskoj. 'Kako smo došli do ovih rezultata? Jednom skromnošću, pazili smo na svaki trošak za koji smo procijenili da nam nisu dali efekte, zahvalili smo se i nekim menadžerima i smanjili broj sektora sa 23 na 17', rekao je Miroslav Vitković, predsjednik Uprave Podravke.

>> Gospodarstvo već deveto tromjesečje u recesiji!

Moćni Agrokor još nije izašao sa rezultatima, no i oni će najvjerojatnije zadržati trend rasta. Atlatnic je povećao dobit na skoro 107 milijuna kuna. Neki građevinci poput Viadukta imaju problema zbog usporavanja već dogovorenih poslova pa su prvih devet mjeseci završili sa minusom od 47,3 milijuna kuna.