Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveća morska turbina na svijetu, koja struju proizvodi iz snage koja nastaje promjenama plime i oseke, trebala bi tijekom dana biti postavljena u tjesnacu na ulazu u zaljev Strangford Lough u Sjevernoj Irskoj.


Morska voda iz zaljeva površine 150 četvornih kilometara prazni se kroz uski kanal površine 0,5 sa 8 kilometara između sela Portaferryja i Strangforda, stvarajući plimnu bujicu snage 4 metra u sekundi, koju bi trebala iskoristiti turbina.

Vezani članci Slika nije dostupna Od životinjskog izmeta stvaraju energiju Slika nije dostupna Zapadni dio Zagreba: Saznajte kada neće imati električne energije

Turbina SeaGen, vrijedna 12 milijuna funti (oko 110 milijuna kuna), trebala bi ispočetka stvarati 1,2 megavata struje, što je dovoljno za opskrbu tisuću domaćinstava u ljetnom razdoblju, tvrdi tvrtka Marine Current Turbines iz britanskog Bristola.

SeaGen će raditi poput podvodne vjetrenjače, a proizvođač tvrdi da će biti praktički bešumna, gotovo potpuno uronjena u vodu, bez štetnih plinova i s neisrpnim izvorom energije.