Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najtraženiji svjetski ekonomski predavač

'Ulazak Hrvatske u EU neće riješiti financijske probleme'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Michael Porter najtraženiji svjetski ekonomski predavač gostovao je u Hrvatskoj. Nakon što se kratko zadržao u razgovoru s premijerom Sanaderom, legendarni harvardski profesor održao je nadahnuto predavanje pred dvoranom Lisinski koju su ispunili vodeći hrvatski menadžeri i ekonomisti.

Svatko tko nešto znači u hrvatskom biznisu danas je slušao zagrebačko predavanje najvećeg živućeg svjetskog ekonomista Micheala Portera. Menadžeri, ekonomski analitičari i sveučilišni profesori pomno su slušali savjete čovjeka za čije konzultacije o konkurentnosti svjetske kompanije i Vlade plaćaju milijunima.

Pročitajte i ovo Donald Trump (Foto: AFP) Zbog utjecanja na izbore Trump priznao da je znao za isplate Michaela Cohena: "Novac nije uzet iz kampanje, već je moj" Michael Cohen, Donald Trump i Paul Manafort (Foto: AFP) Predsjednik odbija optužbe Teški udarci za Trumpa: Bliski prijatelj optužio ga za isplaćivanje novca ženama u zamjenu za šutnju

Porter je prije predavanja dao ekskluzivan intervju za Dnevnik Nove TV koji vam donosimo u cijelosti.

Da li je moguće zaraditi novac u dubokoj recesiji?

Mislim da u recesiji kompanije koje nude jake vrijednosti, kvalitetne proizvode i imaju trend unapređivanja zapravo mogu proći vrlo dobro u ovim teškim vremenima.

Guvrener Hrvatske Narodne Banke nedavno je izjavio da u kontekstu recesije za Hrvatsku najgore tek dolazi. Slažete li se s njim?

Ne znam da li će biti još gore. Mislim da je generalni problem u Europi i u Hrvatskoj da kada ste suočeni s teškim vremenima vaš instinkt je da očuvate ono što imate, a ne da se promijenite.

Jedan od većih problema hrvatskog gospodarstva je nekonkuretnost?

Javni sektor je vrlo nedjelotvoran, poslovni propisi guše business, nefleksibilnost radne snage je vrlo visoka, postoji osjećaj među ljudima da bi jedan posao trebali raditi do kraja života, da ne bi trebalo raditi prilagodbe. Mislim da je konkurentnost novi veliki korak za Hrvatsku.

Prije par sati razgovarali ste sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Da li je možda tražio neke ekonomske savjete od vas?

Imali smo otvoren i iskren razgovor o konkuretnosti, premijer naravno ima puno pitanja koja mora riješiti. Vrlo sam optimističan. Čini mi se da vaša Vlada počinje shvaćati gdje je problem i povući će neke poteze, no vrijeme će reći jesu li dobri. Ali glavni izazov danas je promijeniti se - i obaviti stvari uspješno!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene