Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Najteža recesija u posljednjih 40 g.'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki profesor ekonomije Nouriel Roubini, koji je sadašnju financijsku krizu predvidio 2006., izjavio je da će Sjedinjene Američke Države pretrpjeti najtežu recesiju u zadnjih 40 godina, a rast na burzama dionica će se 'ugasiti'.

'Opasnost od pada za burze i gospodarstvo je velika i znenadit će nas težina recesije i financijskih gubitaka', rekao je Roubini, 50-godišnji profesor ekonomije na newyorškom Sveučilištu u intervjuu za TV Bloomberg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi kanadski znanstvenik Google predvidio recesiju?! Slika nije dostupna Predsjednik s Questom Josipović za CNN: Hrvatsku će oživjeti nafta i plin iz Jadrana

Recesija će, prema njegovoj prognozi, trajati 18 do 24 mjeseca i povećat će nezaposlenost na devet posto, a ionako urušene cijene kuća past će za još 15 posto.

Američka vlada trebat će udvostručiti ulaganja u kupnju dioničkih udjela u bankama i prisiliti vjerovnike da ukinu dividende kako bi izbjegli stečaj, rekao je Roubini. 

>> Bush objavio plan ulaganja u banke

>> SAD će kupovati udjele u bankama

>> Američke dionice oporavile se od gubitaka

Ministar financija Henry Paulson objavio je da vlada planira uložiti 250 milijarda dolara u dionice novčarskih tvrtaka kako bi potaknula odmrzavanje kreditnog tržišta koje prijeti poslovanju tvrtaka i radnim mjestima.

'To će biti prva faza rekapitalizacije banaka. Vlada se mora odlučiti da puno više izravno intervenira u osiguranje zajmova i upravljanje tim tvrtkama', rekao je Roubini.

Američke dionice u ponedjeljak su u jednom danu bodovno najviše porasle u sedam desetljeća, zahvaljujući povjerenju ulagača u vladin plan i zahvatu središnje banke FED-a, s kojim su u globalni novčarski sustav ubrizgane goleme količine dolara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene