Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Najoštriji pad cijena američkih dionica u zadnja dva mjeseca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na američkim burzama u četvrtak je zabilježen najoštriji pad cijena dionica u zadnja dva mjeseca zbog razočaravajućeg prometa u maloprodaji te rastućeg američkog uvoza koji su potaknuli zabrinutosti ulagača oko situacije u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 1,11 posto, na 13.215 bodova. S&P indeks oslabio je 1,4 posto, na 1.491 bod. Tehnološki Nasdaq izgubio je 1,7 posto na vrijednosti te iznosi 2.534 boda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljena panika na Wall Streetu: Dow Jones pao za 500 bodova, ispod 10.000 Slika nije dostupna Novi oštar pad dionica na Wall Streetu

Od 30 dionica sadržanih u Dow indeksu svega je četiri zaključilo trgovanje s dobitkom.

Ulagače na Wall Streetu uznemirilo je izvješće američkih maloprodajnih lanaca da su u travnju zabilježili dosad najslabiji promet zbog hladnog i olujnog nevremena i ranijeg Uskrsa nego godinu prije. Također, neki trgovački lanci snizili su i svoje procjene zarada.

Zabrinutost je izazvao i podatak o drugom po veličini rekordnom uvozu SAD-a u ožujku zbog skupe nafte. To je povećalo vanjskotrgovinski manjak SAD-a na 63,9 milijardi dolara, što je najveći iznos od rujna lani.

"Korekcija cijena posljedica je kombinacije slabih podataka o maloprodaji i činjenice da Fed nije signalizirao da je blizu snižavanja kamatnih stopa. Ipak, ovakva izvedba burzi ne znači da se tržište raspada. No, u vrlo kratkom roku uslijedit će dobitonosne prodaje, a ulagači će oklijevati s kupovanjem prije novih gospodarskih pokazatelja", ustvrdio je Michael Sheldon, glavni tržišni strateg pri njujorškom Spencer Clarkeu.

Najviše su na udaru prodaja bile dionice senzitivne na gospodarski rast, uključujući energetske poput Exxon Mobila i proizvođača građevinske opreme Caterpillara.

A signali iz Europske središnje banke i Bank of England da će nastaviti kampanju zaoštravanja monetarne politike u četvrtak su spustile cijene dionica na europskim burzama. Tako je londonski Ftse indeks bio na gubitku 0,4 posto, zaključivši trgovanje na 6.524 boda. Frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 1.573 boda. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene