Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od stand by aranžmana

MMF stiže u Hrvatsku, Vladi savjetuje rezanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MMF sljedećega tjedna stiže u Hrvatsku i prikuplja brojke za pravu dijagnozu.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi na redovite konzultacije u kojima će se upoznati s trenutačnim stanjem domaćeg gospodarstva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Boris Vujčić "Hrvatska, 20. članica eurozone" Vujčić o staroj valuti: "Zbog toga možda imam najviše razloga žaliti za kunom..."

Izaslanstvo stiže u Hrvatsku u najnapetijem političko-ekonomskom trenutku u kojem se guverner HNB-a Željko Rohatinski i Vlada posve razilaze oko pitanja treba li nam pomoć MMF-a ili ne. Kako je potvrdio viceguverner HNB-a Boris Vujčić MMF dolazi idući tjedan na redovite konzultacije. Ne dolaze sklopiti stand by aranžman i tražiti rezove potrošnje, barem ne još. Njihovi međunarodni stručnjaci ostati će u Hrvatskoj više od tjedan dana. Najviše će vremena provesti u HNB-u, razgovarati će naravno i predstavnicima Vlade i sa glavnim bankarskim analitičarima.

Kroz te susrete MMF zapravo skuplja informacije i brojke kako bi mogao donijeti pravu dijagnozu stanja domaćeg gospodarstva. A stanje je tako da je i sam guverner HNB-a nedavno rekao da je greška što Vlada još prije dvije godine nije zvala MMF u pomoć. Upravo zato biti će jako zanimljivo vidjeti što će misija MMF-a nakon ovih konzultacija savjetovati Hrvatskoj.

Pročešljat će državnu potrošnju

Stručnjaci MMF državnu će potrošnju pročešljati stavku po stavku. Analitičari objašnjavaju da se radi o konzultacijama pojačanog nadzora. MMF se želi uvjeriti u koliko Hrvatska troši a koliko zarađuje. Te će informacije tražiti u HNB-u, Vladinim ministarstvima i poslovnim bankama.

'On gleda osnovna područja makroekonomske politike, područje monetarne politike, područje fiskalne politike, područja vanjskotrgovinske politike, tako da bi vidio kakvo je zdravlje jednog gospodarstva', pojasnio je Luka Brkić, profesor ekonomije na Fakultetu političkih znanosti.

A guvrener Rohatinski je nedavno poručio da zdravlje ekonomije nije dobro te smo MMF trebali zvati još prije dvije godine. Ako Hrvatska sada ispravi tu grešku i pozove MMF u pomoć on mogao tražiti smanjivanje broja državnih zaposlenika i rezanje dodataka na njihove plaće ili rezanje državnih subvencija te bolje ciljanje socijalnih transfera iz proračuna kao i nastavak privatizacije.

MMF kao katalizator

Profesor Brkić smatra da Hrvatskoj u provođenju tih reformi treba MMF: 'On bi mogao u tom slučaju djelovati kao katalizator da se te reforme odlučnije provedu s obzirom da je ovo proteklo vrijeme pokazalo da ova koalicija očito nema snage provesti te reforme.' I Rohatinski smatra da bez bolnih rezova nema oporavka. Ostali stručnjaci poručuju da nije problem u visini državne potrošnje nego u načinu na koji se taj novac troši na održavanje gubitaških sektora, umjesto na ulaganje u isplative projekte.

>> 'Pogriješili smo kada nismo pozvali MMF'

>> MMF: Struka uz Rohatinskog, sindikalisti uz Kosor

Većina stručnjaka smatra da Hrvatska u ovoj godinu neće zvati MMF u pomoć. Sam MMF ne može nametnuti stand by aranžman, njega mora zatražiti sama Vlada, a teško je očekivati da će Vlada u predizbornoj godini napraviti takav potez.Također teško je i očekivati da će sama Vlada krenuti u bolne rezove i reforme jer bi se tako zamjerila dijelu biračkog tijela.

Treba li Hrvatskoj pomoć MMF-a?

  • Da. To je posve jasno
  • Treba nam nova Vlada, ne MMF
  • Ne treba nam MMF
  • Ne zNam

Ukupno glasova:


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene