Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kao mjeru poticaja u malom poduzetništvu, ministar Maras danas je predstavio mikrokredite.


Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, danas je predstavio sustav mikrokreditiranja kojeg je nazvao 'najpovoljnijim izvorom financiranja za poduzetnike početnike'.

Vezani članci Ekonomija, ilustracija Poduzetnici ujedinjeni: "Vladine mjere su kao bacanje kante vode na šumski požar. Hitno usvojite ove naše prijedloge" Autoindustrija (Foto: Getty Images) Ekonomski analitičar: ''Otvara nam se velika prilika da privučemo investicije''

Radi se o kreditima do 70.000 kuna koji će se uzimati na rok otplate od 5 godina uz kamatnu stopu od 0,99 %. 'Ako neko pokreće posao, uzima 70 tisuća kuna kredita, njegova mjesečna rata je maksimalno 1200 kuna mjesečno i ovo je najjeftiniji oblik zaduživanja koji danas u Hrvatskoj postoji', rekao je Maras.

>> Pogledajte kako do 70.000 kuna

KREDIT ZA KOJI NISU POTREBNE GARANCIJE

Dodao je i kako za takav kredit neće biti potrebna nikakva garancija, kao što je primjerice zalog na nekretninu što je standardan postupak u bankama. Poduzetnici zainteresirani za kredite trebat će zadužnicu poduzetnika i priložen program kojim će jamčiti da ima mogućnost otplaćivanja mjesečne rate, ali i da taj program bude ekonomski opravdan, da njegovi korisnici žele zaposliti sebe i još nekoga.

Krediti su namijenjeni prvenstveno za ulaganje u opremu i uređaje, ulaganje u voćarstvo, povrtlarstvo, ratarstvo, kupnju i adaptaciju zemljišta. 'Ako računamo da će najviši iznos kredita bit 70 tisuća kuna, tada će maksimalni trošak naknade bit oko 175 kuna', rekla je članica uprave HAMAG Investa, Martina Jus.

A ukoliko će prosjek odobrenog kredita biti 50.000 kuna tada bi se moglo izdati 42 kredita prema ovom principu.

Ministar Maras kazao je kako mu je cilj da ovaj program sljedeće godine vrijedi 50 milijuna eura kada bi se gornja granica za iznos kredita podigla na 200.000 kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook