Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada ponovno izigrala sindikate

Minimalna plaća raste samo za 67 kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za 115.000 hrvatskih radnika koji primaju minimalnu plaću jedna dobra i jedna loša vijest. Zakonom o najnižoj plaći one od danas idu na više, no ne za predviđanih tristotinjak već vrlo vjerojatno za samo 67 kuna. Čini se da su Vlada i poslodavci ponovno izigrali sindikate.

Pritisak poslodavaca nije upalio. Minimalne plaće u Hrvatskoj od danas idu gore. ' To je zakonska odredba', rekla je Jadranka Kosor. No, čini se s prostorom za manipulaciju. Minimalac je iznosio 2.747 kuna bruto, a zbog nejasne matematike s vezivanjem uz rast BDP-a neće narasti na predviđanih 3.013 kuna već je izglednije samo za 67 kuna. Čeka se točan izračun državnog zavod za statistiku, a sindikati vjeruju da ovaj put neće biti izigrani. Ima razno raznih izračuna, na razno razne veličine. Bilo nam je rečeno da je rast toliki pa je onda pao, pa nije pao, pa je inflacija ovolika, pa je onolika pošto znači tu ima više elemenata pričekajmo pravi podatak statistički', rekao je Damir Jakuš iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sindikati odustali od neoporezivog minimalca Slika nije dostupna Šuker sa sindikatima i poslodavacima o minimalnoj plaći

Kakav god on bio, poslodavci tvrde cijenu bilo kakvog povećanja platit će radnici. 'Koliko to košta radnih mjesta to je već drugo pitanje, ali s obzirom da nemamo očito kvalitetnog sugovornika ili razumijevanja s druge strane morat će se očito primjenjivati ovaj zakon', rekao je Đuro Popijač, predsjednik Hrvatske udruge poslodavac. I oni se djelomično osjećaju izigranima. Vlada šuti o prijedlogu koji su podržali i sindikati da ona financijski potpomogne poslodavce u isplaćivanju povišice. 'Vlada je svjesna svih mogućih eventualnih problema, ali očekujemo da o tome sjednu i dogovore se naši partneri', kaže Kosor. Oni su pak bez Vlade teško pomirljivi. No novca za pomoć u praznoj blagajni očito nema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene