Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Minimalna plaća od 1. srpnja veća za 300 kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalni partneri postigli su danas dogovor oko Zakona o minimalnoj plaći, tako da će od 1. srpnja minimalna plaća iznositi 39 posto prosječne plaće, izvijestila je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Dogovor su postigli predstavnici Vlade, sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca na sastanku u Ministarstvu financija, a zakon će do 15. svibnja biti upućen u saborsku proceduru, rekla je Kosor novinarima na skupu "Žene i politika: život između obećanja i realnosti".

Pročitajte i ovo Dalibor Kratohvil povećanje od 56 posto Šefu HOK-a povećali i ovako golemu plaću: Upravni odbor u tome ne vidi problem, kažu da je to sve zbog njegova rada i angažmana Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza!

Minimalna plaća bit će od 1. srpnja na razini od 39 posto prosječne plaće za 2007. godinu, pri čemu se više neće računati prosjek plaća za prvih osam mjeseci, nego u cijeloj minuloj godini, što je povoljnije za zaposlenike.

Time bi minimalna plaća s dosadašnje 2.441 kune u bruto iznosu porasla na oko 2.747 kuna bruto, odnosno za nešto više od 300 kuna, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Idućih godina udio minimalne plaće u prosječnoj plaći rasti će svakog 1. lipnja za postotak realnog rasta BDP-a u prethodnoj godini tako da bi, primjerice, ako je realni rast BDP-a bio dva posto, minimalna plaća iznosila 41 posto prosječne plaće u prethodnoj godini, kaže Sever.

U problematičnim granama kao što su tekstilna, drvna ili kožarsko-obućarska industrija minimalna plaća utvrdit će se s koeficijentima nižim od 1.

Tako će u ovoj godini minimalac u tim granama iznositi 94 posto prosječne plaće u prethodnoj godini, 2009. godine iznosit će 96 posto, 2010. godine 97 posto, 2011. godine 98 posto, a 2012. godine će doći na 100 posto prosjeka u prethodnoj godini.

U međuvremenu bi se u tim sektorima trebalo provesti restrukturiranje koje će ih osposobiti za konkurentno poslovanje, rekao je Sever.

Socijalni partneri zaključili su da se Zakonom o minimalnoj plaći ne može regulirati pitanje minimalnih plaća prema stručnim spremama, već će se to razmotriti u bipartitnim kolektivnim pregovorima sindikata i poslodavaca.

Također je usuglašeno da će se do kraja godine dogovoriti povećanje osobnog odbitka, odnosno neoporezivog dijela plaće, koje bi se primjenjivalo od 1. siječnja 2009. godine, a to će omogućiti dodatno povećanje neto plaća, kazao je Sever.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene