Obavijesti Video Pretražite Navigacija
David pobijedio Golijata

Microsoftu zbog Worda kazna od 290 milijuna dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki federalni sud u Texasu naredio je Microsoftu da u SAD-u prestane prodavati neke verzije Worda u roku od 60 dana, te plaćanje kazne od 290 milijuna dolara zbog korištenja tuđeg patenta, presudivši tako u korist male kanadske tvrtke i4i Ltd koja je i optužila softwerskog giganta.

Tvrtka i4i Ltd sa sjedištem u Torontu, koja zapošljava tek 30-ak radnika, optužila je Microsoft  da su zlouporabili njihov patent, tj. upotrijebili XML, jezik koji omogućava formatiranje teksta i čitanje datoteka u različitim programima, a koji je ključna softverska komponenta mnogih internetskih stranica i računalnih programa, uključujući i Microsoftov Word. S njima se složio i sudac Leonard Davis, koji je u utorak gigantu naložio da mora u roku od 60 dana platiti kaznu od 290 milijuna dolara i prestati prodavati verzije Worda koje u sebi sadržavaju spornu tehnologiju. Radi se o verzijama iz 2003. i 2007. godine, javlja Reuters.

Ipak, prema mišljenju stručnjaka, ne očekuje se kako će zabrana prodaje naštetiti Microsoftu jer imaju 60 dana da prilagode program tako da bude u skladu sa sudskom odredbom ili pak, da se nagode s tvrtkom i4i. A nova verzija Worda, koja u sebi nema spornu tehnologiju, u prodaju ide već iduće godine. U Microsoftu, kojem je ovo već tko zna koja pravna bitka oko patenata, ipak planiraju uložiti i žalbu na presudu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene