Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sljedeće godine Hrvatska se nema čemu posebno nadati jer će i 2011. biti gospodarski teška godina.


Crne prognoze proizlazi iz obraćanja ministra gospodarstva Đure Popijača ekonomistima okupljenima na skupu u Opatiji. Ministar, doduše, nije otkrio planove za spas gospodarstva, ali je poručio da se ovakvim stilom života više ne može. Zaboravio je, čini se, jedino da i on drži ključ promjene stila.

Vezani članci Terasa opatijskog restorana Korona ovu županiju nije spriječila u ambicioznim planovima za sezonu, gosti poručuju: "Čim smo stigli, shvatili smo da nigdje ne možemo biti sigurniji" Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Ministrica poljoprivrede u posjetu Slavoniji malo se zbunila: "Na inicijativu Dubrovačko-neret... Vukovarsko-srijemske, oprostite"

'Ova nacija se mora sasvim jasno opredijeliti hoćemo li razvoj, a razvoj nije da nam netko šalje novac, a da mi i dalje ništa ne činimo', rekao je Đuro Popijač. Ali nije tu kraj. 'Nama sve treba, mi bi u svašta investirali, ali zapravo kada se krene u konkretno i zaista u vrlo intenzivne pripreme, kada se krene u realizaciju, onda smo u stanju sve srušiti', zaključio je Popijač.

>> Gospodarstvo već deveto tromjesečje u recesiji!

Nažalost, primjera da jedno govorimo, a drugo radimo ima kao u priči. 'Rockwool je najsramotnija priča koja se mogla Hrvatskoj dogoditi zato što smo prvo napravili poduzetničku zonu i privukli ulagača sa 80 milijuna eura i onda smo sve učinili da mu onemogućimo rad', rekao je Popijač. Dodao je kako je nakon svih mogućih zavrzlama hrvatska Vlada na prošloj sjednici donijela odluku da će ona izgraditi 300 metara pristupne ceste od glavne ceste do tvornice.

Ministar gospodarstva spomenuo je i pitanje golfa. 'Mi imamo jedan golf teren, ali imamo 33 udruge koje se bore protiv toga', rekao je Popijač. Nije mogao ne spomenuti bolnu točku hrvatskog godpodarsktva, brodogradnju. 'Europa nam neće progledati kroz prste što se tiče brodogradnje. A to se vidi u proračunu. Za brodogradilišta više nema potpora i ove godine nisu bile isplaćivane', rekao je.

Pravila su u ovom slučaju jasna, stečaj ili privatizacija. 'Došli smo do točke kada odgađanja neće biti, ne smije biti i ne može nakraju krajeva', zaključio je ministar Popijač. Brodogradilišta na godinu stvore milijardu kuna minusa, a za plaće im treba 900 milijuna kuna. No još samo ovu godinu.