Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da će doći do svjetske financijske krize predviđalo se još prije 70 godina.


Američki ekonomist mađarskog podrijetla Melchior Palyi još je 1936. godine upozorio na posljedice odluke države da banke ne smiju ulagati u vrijednosnice koje nemaju potvrđen kreditni rejting od najmanje dvije rejting agencije.

Vezani članci Ilustracija Približava se najveselije doba godine, no moglo bi biti prilično sumorno: ''Čak i oni rastrošniji stežu remen'' Ilustracija Olakšanje za kućanstva: Ograničavaju se cijene namirnica, poznato i kojih

Palyi je još tada tvrdio da je pitanje dana kada će se odgovornost banaka i regulatora za ulaganja morati prebaciti dalje, najvjerojatnije na porezne obveznike, prenosi Business.hr. Kao sveučilišni profesor predlagao je zabranu objavljivanja rejtinga.

Palyi je kritizirao Zakon o bankama te je rekao da će jednog dana bankarski 'rizik biti uvećan do katastrofalnih razmjera'. Tvrdio je da se tim zakonom likvidnost zamjenjuje s prebacivanjem odgovornosti.

>> Članice EU dogovorile mehanizam za rješavanje kriza

Umjesto da je poslušala njegove savjete vlada se usmjerila na nalaženje metode kako da ocjene rejtinga budu preciznije.

70 godina poslije

70 godina nakon njegovih upozorenja pokazalo se da su rejting agencije oslobodile banke odgovornosti za vlastita ulaganja i učinile ih neodgovornima u borbi za sve višim prinosima, a uloga agencija se i dalje ne dovodi u pitanje već im se samo nameću stroža pravila igre.

Osim protiv rejtinga Palyi se protivio i politici poticanja Amerikanaca da kupuju nekretnine. Smatrao je da će vezanje ljudi uz nekretninu smanjiti mobilnost na tržištu rada, a njih učiniti ovisnima o kreditima banaka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju