Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Mogla se spriječiti?

Mađarski ekonomist predvidio financijsku krizu prije 70 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da će doći do svjetske financijske krize predviđalo se još prije 70 godina.

Američki ekonomist mađarskog podrijetla Melchior Palyi još je 1936. godine upozorio na posljedice odluke države da banke ne smiju ulagati u vrijednosnice koje nemaju potvrđen kreditni rejting od najmanje dvije rejting agencije.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Slika nije dostupna Posljedice pada kreditnog rejtinga SAD-a Azijske burze su potonule, G7 umiruje financijska tržišta

Palyi je još tada tvrdio da je pitanje dana kada će se odgovornost banaka i regulatora za ulaganja morati prebaciti dalje, najvjerojatnije na porezne obveznike, prenosi Business.hr. Kao sveučilišni profesor predlagao je zabranu objavljivanja rejtinga.

Palyi je kritizirao Zakon o bankama te je rekao da će jednog dana bankarski 'rizik biti uvećan do katastrofalnih razmjera'. Tvrdio je da se tim zakonom likvidnost zamjenjuje s prebacivanjem odgovornosti.

>> Članice EU dogovorile mehanizam za rješavanje kriza

Umjesto da je poslušala njegove savjete vlada se usmjerila na nalaženje metode kako da ocjene rejtinga budu preciznije.

70 godina poslije

70 godina nakon njegovih upozorenja pokazalo se da su rejting agencije oslobodile banke odgovornosti za vlastita ulaganja i učinile ih neodgovornima u borbi za sve višim prinosima, a uloga agencija se i dalje ne dovodi u pitanje već im se samo nameću stroža pravila igre.

Osim protiv rejtinga Palyi se protivio i politici poticanja Amerikanaca da kupuju nekretnine. Smatrao je da će vezanje ljudi uz nekretninu smanjiti mobilnost na tržištu rada, a njih učiniti ovisnima o kreditima banaka.

Je li se financijska kriza mogla spriječiti?

  • Naravno, ali nekima to nije odgovaralo
  • Da, da je bilo više pameti
  • Ne, ekonomija se sastoji od nepredvidivih uspona i padova

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene