Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarska vlada namjerava po riječima mađarskog premijera Ferenca Gyurcsanyja svim raspoloživim sredstvima spriječiti mogućnost da austrijska energetska kompanija OMV preuzme mađarski naftni i plinski koncern MOL, izvijestio je budimpeštanski dnevni list Nepszabadsag.


Budimpešta trenutno ispituje mogućnost uvođenja zakonske odredbe kojom bi se po uzoru na SAD vladi omogućilo da iz razloga povezanih s "nacionalnom sigurnošću" spriječi preuzimanje kompanija, tvrdi list.

Vezani članci Slika nije dostupna Tajni izvještaj: Mađari razotkrili ulogu Polančeca? Slika nije dostupna MOL: Ne prodajemo udjel u Ini

Gyurcsany je s austrijskim kancelarom Alfredom Gusenbauerom i nadležnim tijelima EU u Bruxellesu već razgovarao o svojim bojaznima. Nadalje, mađarska vlada namjerava ispitati je li snažniji angažman austrijskog OMV-a u MOL-u uopće u skladu s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja.

Naime, OMV je krajem prošlog tjedna povećao udio u MOL-u s 10 na 18,6 posto, nagovijestivši i mogućnost podastiranja ponude za spajanje dvije kompanije.

Iako je generalni direktor OMV-a Wolfgang Ruttenstorfer izjavio da cilj njegove kompanije nije preuzimanje već "jačanje vlastite pozicije u MOL-u", Austrijanci su se u Bruxellesu već raspitivali kakav bi bio stav EU o eventualnom spajanju dvije kompanije, navodi se u izvješću Nepszabadsag-a.