Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kupovna moć prosječnog građanina Hrvatske iznosi oko 4.800 eura što je tek oko trećine europskog prosjeka.


Istraživanje koje sva godine provodi GfK GeoMarketing analizira kupovnu moć građana u 42 europske zemlje. Ovogodišnji prosjek kupovne moći po stanovniku za Europu je 11.945 eura i pokazuje mali rast (2,1%) u odnosu na prošlu godinu kada je iznosio 11.699 eura. Hrvatska je rangirana na 29. mjestu s iznosom od 4.808 eura (što je tek oko 34 % europskog prosjeka). U odnosu na prošlu godinu Hrvatska je pala za dva mjesta na ljestvici.

Vezani članci Potrošnja, ilustracija Hrvati troše kao ludi, kupuju se luksuzni automobili i stanovi prije prve lopate na gradilištu. A 30. srpnja oborili smo rekord Informer: Osobna potrošnja - 1 Hrvati su u pandemiji trošili gotovo najmanje od svih u Europi! Pad bilježimo svuda, no optimizam se vraća, a jedna grana gospodarstva ima i velik porast

>> Iako je recesija, za blagdane ćemo potrošiti 10 milijardi kuna

>> 'Slabljenje kune samo je kratkoročni poremećaj'

Kupovna moć predstavlja zbroj svih dostupnih novčanih sredstava po stanovniku, odnosno neto primanja građana i jedan je od najznačajnijih indikatora potrošačkog potencijala. Prodaja roba i usluga direktno ovisi od razine kupovne moći.

Novi podaci o kupovnoj moći generalno pokazuju posljedice ekonomske krize koje su se različito odrazile u mnogim zemljama. Bogatije zemlje imale su tek neznatan pad s izuzetkom Švedske gdje je došlo do zapaženog rasta. Portugal, Italija, Irska, Grčka i Španjolska bilježe pad, a zapažen rast od 10% pojavio se u Turskoj te je ova država sada preskočila zemlje s jačim posljedicama krize kao što su na primjer Mađarska, Hrvatska i Baltičke zemlje. Na vrhu liste nalazi se Lihtenštajn s 49.014 eura, a na dnu Moldavija s tek 832 eura.

Slovenci (očekivano) s najvećom kupovnom moći u regiji

Što se tiče zemalja iz regije prosječna kupovna moć jednog Slovenca je 10.045 eura, Crnogorca 3.206 eura, Srba 3.033 eura, Makedonac 2.492 eura, a stanovnik Bosne i Hercegovine 2.435 eura.