Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gubici pritišću

Kriza se produbljuje: I Magma na koljenima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se premijerka hvali blagim porastom proizvodnje, sve više domaćih tvrtki je na koljenima. Magma Goranka Fižulića najnoviji je primjer.

Iako se bore za opstanak, a milijunski gubici pritišću. Pojedine Magmine trgovine već su zatvorene, a čeka se investitor. Dio radnika je otpušten, trgovine zatvorene, a ostalih oko tisuću strahuje da i sami ne postanu dio statistike od sadašnjih više od 304 tisuće nezaposlenih u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Misterij unutrašnjosti Ispod Zemljine kore otkrivena dugogodišnja tajna Slika nije dostupna U Yellowstoneu Otkriće koje je ZAPANJILO znanstvenike

'Pad potrošnje izaziva pad proizvodnje, a pad proizvodnje izaziva porast nezaposlenosti i povećava broj stečajeva', kaže Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar. Dok se nagađa kako će Fižuliću pomoći novi strateški partner, drugima je to samo odugovlačenje rješavanja problema. U šest mjeseci ove godine Magma je zabilježila gubitak veći od 60 milijuna kuna. Nije jedina. U Hrvatskoj je više od 30 tisuća poduzeća uredno ne ispunjava svoje obveze.

Koliko je poduzeća došlo ispod točke prijeloma?

'Sad je samo pitanje koliko je kompanija, koliko je poduzeća došlo ispod točke prijeloma, to znači iznad točke kada više se ne može obnoviti proizvodnju, održati zaposlenost, plaćati račune i tako dalje', dodaje Jurčić. Pevec je jedan od rijetkih pozitivnih primjera. Nakon stečaja ponovno su otvorili svoje trgovine. S druge strane, radnice Kamenskog na svojoj koži još osjećaju posljedice loše poslovne politike svoje tvrtke. Mjesecima su radile bez primanja

'Samo radne knjižice čekamo. Kako koji pogon završava na svom radnom mjestu svoj posao koji treba odraditi, on odlazi i treba 26. doći po radnu knjižicu', ispričala je Ana Gavran, radnica Kamenskog. 'Tako da bi mi mogli iduće godine očekivati negdje oko 40 tisuća ljudi više nezaposlenih', dodao je Jurčić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene