Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kriza na Wall Streetu drma i Hrvatsku: Brojke na burzi otišle 'u crveno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijski sektor prve sile svijeta poprilično se uzdrmao. Nije dugo trebalo da se kriza preseli i na druga tržišta, pa tako i Hrvatsku.

Na zagrebačkoj burzi prometi rastu, a cijene dionica padaju, usporedbe radi u zadnja dva dana smo imali prometa koliko cijeli prošli tjedan, ali isto tako bilježimo veliki pad indeksa, jučer dva i pol posto, danas gotovo četiri posto. 

Pročitajte i ovo Novac - kune "Zaliha ima dovoljno" Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove" Slika nije dostupna Mesić: Hrvatska sa svijetom povezana više u bankarstvu nego u proizvodnji

Brojke su otišle u crveno, padaju cijene najlikvidnijih dionica. Dionice HT-a prvi su put pale ispod cijene koja je bila u javnoj ponudi, a vlasnike spašava dividenda - tridesetak kuna po dionici drži ih u plusu.

>> Financijska kriza: 'Crna nedjelja' na Wall Streetu 

Burzovni indeks popravlja INA. Ta dionica dan je završila s cijenom još uvijek nešto većom od MOL-ove ponude. Što sada, pitaju se mnogi? Upitima su zatrpane i brokerske kuće. Potezi ipak ovise o samim dioničarima. 

Analitičari su ovakvo stanje predviđali. Tvrde, troši se više nego što se stvara i to je najveći problem.

- Sve zemlje dužničkog industrijalizma, kao Hrvatska, koje su posegle za potrošnjom iznad svih svojih mogućnosti, koje su izgubile kontrolu nad potrošnjom doći će sad u nove okolnosti, one naime istog časa gube uporište u načinu života koji su dosad imale, kaže ekonomski analitičar Slavko Kulić. 

Slijedi razdoblje stezanja remena i rezanja troškova. A mnogima će upravo to najteže pasti.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene