Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rok do kraja veljače

Krenula sezona prijava poreza, jeste li i vi među obveznicima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezni uredi već su počeli zaprimati porezne prijave, a rok za predaju je kraj veljače. Otkad je Vlada ukinula brojne olakšice, velikih gužvi više nema. Ipak, još uvijek je nešto manje od milijun onih koji to moraju učiniti, inače mogu očekivati novčane kazne.

Nela Sazunić iz Zagreba je ispunila poreznu prijavu. Lani je radila honorarno pa joj je izračun pokazao da ima pravo na povrat poreza. 'Pa ću iskoristiti pravo na tisuću kuna povrata. Ima još mjesec i pol vremena, ali opet sad ću odmah čim se može to riješiti za 5 minuta, nema redova, nema gužvi', kaže Nela.

Pročitajte i ovo Napojnice; ilustracija - 1 Nova mogućnost Manča iskočila iz sive ekonomije, ali tu je i vječno pitanje: Koliko su Hrvati laki na novčaniku? Ilustracija isplata u svibnju Predaja poreznih prijava: Provjerili smo tko obvezno mora prijaviti porez i tko će najviše profitirati od povrata

>> Miloloža: Porezna opterećenja su nam prevelika!

Njezina je prijava među 4.300 koliko ih je za sada predano u Poreznu upravu. Ukidanjem olakšica, masovnih predaja više nema, no za četvrtinu stanovništva to je i dalje obveza.

Poreznu prijavu dužni su predati svi honorarni radnici koji su lani radili kod dvaju ili više poslodavca ili su imali dohodak iz inozemstva. Prijavu moraju raditi i samostalni djelatnici koji vode poslovne knjige poput obrtnika, slobodnih zanimanja i poljoprivrednika te umirovljenici koji imaju inozemnu mirovinu, izuzev Njemačke koja je već oporezuje.

Tko ne ispuni svoju dužnost može očekivati kaznu. 'Za one koji su obveznici poreza na dohodak novčane kazne su u iznosu od 5 do 500 tisuća kuna', kaže Nevenka Stipaničev iz Porezne uprave Zagreb.

U poreznim uredima prijave se mogu predavati do kraja veljače. Svima onima koji nisu obvezni, a ne znaju da li im se isplati podnositi prijavu, savjetuje se da najprije naprave vlastiti izračun pa tek onda odluče hoće li doći na šalter.

Neli je ostalo čekati isplatu novca. Svi ostali potrebne informacije mogu dobiti besplatno u kontakt centru Porezne uprave ili na njihovoj internetskoj stranici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene