Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo poduzetništva predstavilo je novi krug HBOR-ovih subvencioniranih kredita za mlade poduzetnike i poduzetnike početnike - sve do milijun i 800 tisuća kuna. Dnevnik Nove TV je provjerio kojim to granama gospodarstva, unatoč krizi, mladi poduzetnici imaju najbolje šanse za uspjeh.


U zagrebačkom inkubatoru poduzetništva svi su mladi i imaju ideje, ali nemaju novac za pokretanje biznisa. Preko HBOR-a mogu dobiti kredit od 80 do 700 tisuća kuna na rok od 12 godina. Imaju poček do dvije godine, a uz subvenciju kamata je 2 posto.

Vezani članci Melita Jagar - 2 Obitelj čija je drama digla na noge cijeli jedan grad nije usamljen slučaj: "Mi smo potpisali ugovor s vragom" Slika nije dostupna Novih 250 milijuna eura za povoljne kredite malim i srednjim poduzetnicima

Krediti su za poduzetnike do 30 godina. 'Kroz ove alate ćemo omogućiti da više stotina njih da ili dobiju jeftini kredit kod HBOR-a ili HAMAG-a bez određenih hipoteka ili jamstava ili da dobiju unaprijed pismo namjere za jamstvo od HAMAG-a što će rezultirati da lakše dođu do kredita kod poslovne banke', kaže resorni ministar Gordan Maras.

Ovako to izgleda kada menadžeri ocjenjuju poslovnu klimu

Mladi poduzetnik Darian Škarica već razvija jedan softverski proizvod i smatra kako se u Hrvatskoj može pokrenuti posao i uspjeti. 'Idemo definitivno na bolje što se tiče pokretanja vlastitog biznisa u Hrvatskoj. Mislim da je najbolja stvar ovaj poček od dvije godine s obzirom da se omogući početniku dovoljno vremena da ostvari prihod', kaže Škarica.

Uz poduzetnika i investitora Sašu Cvetojevića iz zagrebačkog inkubatora je nastalo već desetak tvrtki. Ističe kako, unatoč krizi, ima sektora u kojima mladi poduzetnici s dobrom idejom mogu uspjeti. 'Upravo te nove tehnologije, informacijsko komunikacijske tehnologije. Znači sve povezano s novim stvarima i trendovima se prilično dobro razvija jer tu nikakvu prednosti nema Kinez, Amerikanac ili Rus. U nekome dijelu imamo znanja u biotehnološkim znanostima, u određenom djelu farmaceutike', kaže Cvetojević za Dnevnik Nove TV.

Dosad su ove kredite mladi najviše koristili u sektoru prerade drva, vodenog prijevoza, smještaja i uslužnih djelatnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook