Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakoni tržišta

Poskupljenje goriva - nema milosti za potrošače

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opet plaćamo skuplje gorivo. Cijene motornih benzina veće su za nešto manje od dva posto dok cijene dizela ostaju iste. Drugo je to poskupljenje u veljači, iako je cijena barela nafte u svijetu i dalje niska i trenutačno na američkom tržištu iznosi 36 dolara po barelu. Gdje je tu logika, pitaju se mnogi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva Slika nije dostupna Intervencija Vlade Nemojte se iznenaditi: Pogledajte koje će vas cijene danas dočekati na benzinskim pumpama

Deset lipa, pa opet deset i tako svaka dva tjedna cijene naftnih derivata polako idu gore. Sve bi bilo shvatljivo da barel nafte na svjetskom tržištu nije pao. A cijene kod nas, očito, ne prate tu dinamiku. Stručnjaci tvrde da je poskupljenje opravdano. Cijena kod nas ovisi o cijenama nafte na mediteranskom tržištu kao i tečaju dolara.

>>
Cijene benzina više oko 1,9 posto, cijene dizelskih goriva nepromijenjene

'Ako pojeftini sirova nafta nije nužno da će pojeftiniti derivati jer su to različiti proizvodi i oni drugačije reagiraju, tržišta su za njih različita', rekao je Davor Štern, naftni stručnjak. INA uobičajeno prva korigira cijene derivata, a za njom i ostale naftne kompanije na našem tržištu. Kad su poskupljenja u pitanju za potrošače nema milosti ni s jedne strane. 'Bilo bi nerealno očekivati da ako je jedna kompanija ispunila uvjete iz formule i odredila određenu cijenu da će druge kompanije ići ispod te cijene', kaže Štern.

A već za dva tjedna čekaju nas nove muke. Korekcije cijena ni tada sigurno neće izostati. No, potrošači se nadaju da bi konačno mogle doći pozitivne vijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene