Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bruxelles pozdravlja odluku Kine

Kina najavila da će tečaj juana učiniti fleksibilnijim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina će postupno tečaj juana učiniti fleksibilnijim, rekla je kineska središnja banka, tjedan dana prije summita skupine G-20, prenijele su svjetske agencije.

Kina je, međutim, isključila mogućnost nagle aprecijacije nacionalne valute rekavši da 'nema temelja za velike fluktuacije ili promjene' u valutnom tečaju. Čini se da tom najavom uoči summita u Kanadi službeni Peking kani umiriti kritike tečajnog režima kineske valute vezane uz dolar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRODOŠLI SU I MUŠKARCI Don Stojić organizira tečaj, učit će žene o plodnim danima, odgovornom roditeljstvu i kontracepciji - za 120 kuna Slika nije dostupna Organizira Srce Ostali ste opet kod kuće? Znanja nikad dovoljno, upišite neki od tečajeva koji se nude online i besplatno

Najavu je pozdravio ministar financija SAD-a Timothy Greitner koji je pozvao na 'energičnu provedbu' promjene. 'Vjerujemo da je ovo pozitivna gesta koja sugerira da će juan uskoro nastaviti svoju aprecijaciju prema dolaru', ocijenili su ekonomisti Goldman Sachsa Yu Song i Helen Qiao.

'Globalna ekonomija se postupno oporavlja. Oporavak i poboljšanje kineskog gospodarstva učvrstili su se uz jaču gospodarsku stabilnost', objavila je kineska središnja banka na svojoj internetskoj stranici.

'Poželjno je nastaviti reformu tečaja RMB-a i povećati fleksibilnost RMB-a', navodi kineska središnja banka. Juan se također zove renminbi, odnosno RMB. Kinesku najavu pozdravio je i predsjednik SAD-a Barack Obama.

'Kineska odluka da poveća fleksibilnost svog tečaja konstruktivan je korak koji može pomoći u očuvanju oporavka i doprinijeti uravnoteženijoj globalnoj ekonomiji', izjavio je Obama.

Demokratski senator Charles Schumer, koji predvodi napore da se SAD-u dopusti korištenje nameta kao protuteže za umjetne tečajeve, ocijenio je, međutim, da je ta 'neodređena i ograničena izjava namjere tipičan kineski odgovor na pritiske'.

Bruxelles pozdravlja odluku Kine o fleksibilnijem tečaju juana

Europska komisija pozdravila je kinesku odluku o postupnom uvođenju fleksibilnijeg tečaja juana jer ocjenjuje da će to pomoći oporavku svjetskoga gospodarstva.

'Komisija pozdravlja odluku Središnje kineske banke', objavio je ured glasnogovornika Europske komisije.

'Provedba te odluke pomoći će gospodarskom oporavku i ojačati stabilnost međunarodnog monetarnog i financijskog sustava', drži Bruxelles. Kina je bila izložena pritiscima, napose američkima da uvede fleksibilniji tečaj koji će omogućiti aprecijaciju juana. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene