Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najvećih američkih banaka JP Morgan Chase objavila je da kupuje investicijsku banku u teškoćama Bear Sterns, za djelić njezine nekadašnje vrijednosti, dok se produbljuju strahovanja od daljnje erozije svjetskih financijskih tržišta, izvijestio je poslovni servis CNN Money.


Reakcije dioničkih burzi u Aziji nisu obećavajuće, glavni indeksi su u opadanju, a burza u Hong Kongu bilježi pad od gotovo 5 posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Obožavateljice neće biti sretne: Evo koga ljubi slavni 27-godišnjak! Slika nije dostupna 'Tako si naporan i oduran, muka mi je od tebe, svi te mrze!'

Sporazum o otkupu 100 posto dionica Bear Sternsa vrijedan je 236 milijuna dolara, ili 2 dolara po dionici. Dionica tvrtke u petak je na zaključenju trgovanja na Wall Streetu vrijedila 30 dolara, nakon što je toga dana pala za 47 posto.

Regulatori tržišta podržali su pogodbu, a Federalne rezerve (FED) osigurale su financiranje od 30 milijardi dolara. S pogoršavanjem svjetske kreditne krize, FED je poduzeo tu dramatičnu akciju kako bi pomogao bankama i spriječio širenje panike. U posljednja tri dana, oko 200 članova osoblja JP Morgana, radilo je na sporazumu, procjenjujući snagu različitih poslova Bear Sternsa i njegovu izloženost vrijednosnicama deriviranim iz drugorazrednih hipotekarnih kredita, rekli su predstavnici uprave JP Morgana novinarima u nedjelju navečer.

Ponuđenu cijenu, koja je tek oko dva posto knjigovodstvene vrijednosti Bear Sternsa od 84 dolara po dionici, objasnili su potrebom da si banka osigura zaštitu u trusnim vremenima i "marginu za grešku".

Cijena postignuta hitnom prodajom pete najveće investicijske banke u SAD-u, otvara pitanja vrijednosti ostalih investicijskih banaka, navodi CNNMoney.

Analitičari ocjenjuju da bi se teškoće mogle proširiti na tvrtke kao što su Lehman Brothers i Jefferies Group, koje, poput Bear Stearnsa, nemaju veliku imovinu niti podršku u poslovima za upravljanje imovinom.

Bear Stearns se u petak našla na ivici financijskog kolapsa, kada su JPMorgan i FED objavili da će posredovati kod dobijanja kratkročnog kredita.

Kriza je kulminirala kada su kratkoročni kreditori odbili dalje financirati Bear Stearns i istodobno zatražili isplatu dugovanja.
Američki ministar financija Henry Paulson ocijenio je u nedjelju da je FED donio "ispravnu odluku", te najavio spremnost Bushove administracije da poduzme druge korake za stabiliziranje financijskih tržišta.

Ugovor Bear Sternsa i JP Morgana trebao bi biti zaključen do kraja lipnja, ovisno o odobrenju dioničara. Bear Stearns ima oko 14 tisuća zaposlenika u svijetu, a planovi za njih nisu razjašnjeni.