Obavijesti Video Pretražite Navigacija

JP Morgan Chase kupuje posrnulu banku Bear Sterns

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od najvećih američkih banaka JP Morgan Chase objavila je da kupuje investicijsku banku u teškoćama Bear Sterns, za djelić njezine nekadašnje vrijednosti, dok se produbljuju strahovanja od daljnje erozije svjetskih financijskih tržišta, izvijestio je poslovni servis CNN Money.

Reakcije dioničkih burzi u Aziji nisu obećavajuće, glavni indeksi su u opadanju, a burza u Hong Kongu bilježi pad od gotovo 5 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oprah Winfrey: 'S 14 sam pila deterdžent kako bih sabotirala svoju trudnoću' Slika nije dostupna Operacija uspjela, pacijent preživio Komičaru Tracyu Morganu presađen bubreg

Sporazum o otkupu 100 posto dionica Bear Sternsa vrijedan je 236 milijuna dolara, ili 2 dolara po dionici. Dionica tvrtke u petak je na zaključenju trgovanja na Wall Streetu vrijedila 30 dolara, nakon što je toga dana pala za 47 posto.

Regulatori tržišta podržali su pogodbu, a Federalne rezerve (FED) osigurale su financiranje od 30 milijardi dolara. S pogoršavanjem svjetske kreditne krize, FED je poduzeo tu dramatičnu akciju kako bi pomogao bankama i spriječio širenje panike. U posljednja tri dana, oko 200 članova osoblja JP Morgana, radilo je na sporazumu, procjenjujući snagu različitih poslova Bear Sternsa i njegovu izloženost vrijednosnicama deriviranim iz drugorazrednih hipotekarnih kredita, rekli su predstavnici uprave JP Morgana novinarima u nedjelju navečer.

Ponuđenu cijenu, koja je tek oko dva posto knjigovodstvene vrijednosti Bear Sternsa od 84 dolara po dionici, objasnili su potrebom da si banka osigura zaštitu u trusnim vremenima i "marginu za grešku".

Cijena postignuta hitnom prodajom pete najveće investicijske banke u SAD-u, otvara pitanja vrijednosti ostalih investicijskih banaka, navodi CNNMoney.

Analitičari ocjenjuju da bi se teškoće mogle proširiti na tvrtke kao što su Lehman Brothers i Jefferies Group, koje, poput Bear Stearnsa, nemaju veliku imovinu niti podršku u poslovima za upravljanje imovinom.

Bear Stearns se u petak našla na ivici financijskog kolapsa, kada su JPMorgan i FED objavili da će posredovati kod dobijanja kratkročnog kredita.

Kriza je kulminirala kada su kratkoročni kreditori odbili dalje financirati Bear Stearns i istodobno zatražili isplatu dugovanja.
Američki ministar financija Henry Paulson ocijenio je u nedjelju da je FED donio "ispravnu odluku", te najavio spremnost Bushove administracije da poduzme druge korake za stabiliziranje financijskih tržišta.

Ugovor Bear Sternsa i JP Morgana trebao bi biti zaključen do kraja lipnja, ovisno o odobrenju dioničara. Bear Stearns ima oko 14 tisuća zaposlenika u svijetu, a planovi za njih nisu razjašnjeni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene