Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svaki zaposleni Hrvat lani je dao nešto više od prosječne neto plaće za državne potpore, no one nisu značajnije utjecale na konkurentnost gospodarstva, izjavila je u Saboru predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.


'Državne potpore lani su po zaposlenom iznosile gotovo šest tisuća kuna, a po stanovniku nešto iznad dvije tisuće kuna. Drugim riječima, svaki zaposleni građanin Republike Hrvatske dao je nešto malo više od jedne svoje mjesečne neto plaće za državne potpore', rekla je Spevec, iznoseći Saboru izvješće o državnim potporama u 2007.

Vezani članci Ilustracija Europska zemlja skraćuje radni tjedan, plaće ostaju iste: Projekt težak 10 milijuna eura Ilustracija Gotovo je, Hrvatska uvodi porez od kojeg se poslodavcima diže kosa na glavi

Izvijestila je da je 83 posto od 8,9 milijardi kuna ukupno dodjeljenih potpora dano poljoprivredi, a da na ostale potpore, kakve su one za regionalni razvitak, otpada ukupno 17 posto toga iznosa.

Udio potpora u BDP-u iznosio je 3,3 posto, a u Europi je taj udio 0,53 posto, upozorila je Spevec te zaključila da Hrvatska mora mijenjati pristup potporama i provesti reformu sustava.

'Ako se to ne učini, ne samo da ćemo biti u problemima vezanim uz stjecanje formalnih uvjeta za članstvo u EU, nego ćemo i sve više zaostajati za konkurencijom i globalnim igračima, što će nužno dovesti do gašenja industrija koje nisu u stanju osigurati pretpostavke za dugoročno održivo poslovanje', rekla je Spevec.

Naglasila je da je u kriznim vremenima nužno nastaviti započete reforme i više poticati malo i srednje poduzetništvo, uštedu energije i razvoj industrija utemeljenih na znanju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju