Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li znali?

Hrvati jednu cijelu plaću daju državi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaki zaposleni Hrvat lani je dao nešto više od prosječne neto plaće za državne potpore, no one nisu značajnije utjecale na konkurentnost gospodarstva, izjavila je u Saboru predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec.

'Državne potpore lani su po zaposlenom iznosile gotovo šest tisuća kuna, a po stanovniku nešto iznad dvije tisuće kuna. Drugim riječima, svaki zaposleni građanin Republike Hrvatske dao je nešto malo više od jedne svoje mjesečne neto plaće za državne potpore', rekla je Spevec, iznoseći Saboru izvješće o državnim potporama u 2007.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac

Izvijestila je da je 83 posto od 8,9 milijardi kuna ukupno dodjeljenih potpora dano poljoprivredi, a da na ostale potpore, kakve su one za regionalni razvitak, otpada ukupno 17 posto toga iznosa.

Udio potpora u BDP-u iznosio je 3,3 posto, a u Europi je taj udio 0,53 posto, upozorila je Spevec te zaključila da Hrvatska mora mijenjati pristup potporama i provesti reformu sustava.

'Ako se to ne učini, ne samo da ćemo biti u problemima vezanim uz stjecanje formalnih uvjeta za članstvo u EU, nego ćemo i sve više zaostajati za konkurencijom i globalnim igračima, što će nužno dovesti do gašenja industrija koje nisu u stanju osigurati pretpostavke za dugoročno održivo poslovanje', rekla je Spevec.

Naglasila je da je u kriznim vremenima nužno nastaviti započete reforme i više poticati malo i srednje poduzetništvo, uštedu energije i razvoj industrija utemeljenih na znanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene