Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Japanu je otvoren 98. aerodrom u zemlji, ali s velikom sumnjom u njegovu isplativost jer do daljnjega ima predviđen samo jedan let na dan.


Zračna luka u Ibarakiju, 80 kilometara sjeveroistočno od Tokija, zamišljena je kao poticaj razvoju lokalne ekonomije i novo prometno čvorište poduzetnicima i turistima. No, predviđa se da će već u ovoj godini imati gubitak od 20 milijuna jena (1,18 milijuna kuna) jer zasad ima previđen samo jedan let na dan, tvrtke Asiana za Seul. Navodno bi početkom travnja tvrtka Skymark Airlines trebala otvoriti liniju od Ibarakija do Kobea, na zapadu zemlje. Gradonačelnik Masaru Hashimoto izjavio je da će njegova uprava nastojati privući niskotarifne zračne prijevoznike i zračnu luku Ibaraki im ponuditi kao alternativu prometnim aerodromima u širem području Tokija.

Vezani članci Leteći auto Pokušaj polijetanja ruskog auta s krilima propao još više nego što mislite Croatia Airlines (Foto: Igor Soban/PIXSELL) "Piloti vježbaju": Avioni Croatia Airlinesa danas će letjeti niže nego što ste navikli

Gradnja zračne luke stajala je 22 milijarde jena, a dva najveća japanska avioprijevoznika Japan Airlines (JAL), koji je u stečaju i All Nippon Airways (ANA), koji zbog gospodarske krize znatno reže troškove odbili su letjeti s Ibarakija. Japan je posljednjih desetljeća izgradio mnoge autoceste, mostove, zračne luke i ostalu infrastrukturu, zamišljenu prije svega kao poticaj lokalnom ekonomskom razvoju, što je zemlju ostavilu preplavljenu takozvanim projektima 'bijelih slonova', vrijedne imovine čiji je trošak veći od prihoda i koristi. (Hina)