Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz murterske marine "Hramina" u Nacionalni park Kornate isplovila je flota od 20 brodova na biodizel, što je prvi put u Hrvatskoj da se to gorivo, koje se dobiva preradom biljnih ulja, rabi kao pogonsko gorivo za plovila.


Prezentaciju biodizela i isplovljavanje brodova organizirali su tvrtka Modibit i Jadranski Club Menorquin te generalni zastupnik Menorquina u Hrvatskoj Stipe Buljan. Tvrtka Modibit iz Ozlja prva je u Hrvatskoj počela proizvoditi to gorivo u travnju ove godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Crna Gora rastura, a Hrvatska... Slika nije dostupna Gole grudi nisu je omele - Ležerno razgovarala s kolegicom i ispijala piće!

"Želja nam je pridonijeti ekologiji na Jadranu, naročito u područjima pod najvećom zaštitom, i to vlastitim, a ne uvoznim proizvodom", rekao je voditelj proizvodnje biodizela u Modibitu Denis Ivanov.

Biodizel zamjenjuje fosilna goriva pa smanjuje nastanak stakleničkih plinova, rečeno je na prezentaciji u marini "Hramina" na Murteru. Namjera je da do iduće turističke sezone najveći dio nautičara koji krstare Jadranom, osobito oni koji posjećuju zaštićena područja poput Nacipnalnog parka Kornata upotrebljavaju biodizel jer je to biorazgradivo gorivo, naglašeno je.

Zemlje članice Europske unije do 2020. trebaju 20 posto tradicionalnih goriva u prometu zamijeniti biogorivima, među kojima je i biodizel. Obveza se odnosi i na zemlje kandidate za primanje u Europsku uniju, pa tako i na Hrvatsku.

Daljnja proizvodnja i potrošnja biodizela ovisi o zakonskoj regulativi kojom bi se trebala uvjetovati ponuda tog goriva na crpkama te regulirati proizvodnja sirovine - uljane repice, suncokreta i soje, rekli su na Murteru predstavnici Modibita.

Ako se to ne dogodi, proizvodnja će ostati na 20.000 tona na godinu, upozoravaju iz te tvrtke.

Litra biodizela jeftinija je od običnoga dizelskog goriva 40 lipa, a zasad se njime koriste uglavnom prijevoznici iz unutrašnjosti Hrvatske.