Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jahtaši vole Hrvatsku, ali nemaju na što potrošiti novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 200 tisuća jahtaša na godinu posjeti Jadransko more. No, od toga, čini se, imamo male koristi, jer u hrvatskim marinama ima samo 30-ak tisuća vezova.

Nautičari, koji očito vole našu obalu, svoj novac u Hrvatskoj jednostavno nemaju gdje potrošiti. 

Pročitajte i ovo Karinsko more Zaštita i turizam Najmanje more na svijetu: Građani i struka ne vide prepreke da Karinsko more oduzme titulu Mramornome Slika nije dostupna Tragični susret Horor na godišnjem odmoru: Bračnom paru zatvorenici oteli jahtu, a njih bacili u more? "Riješili su ih se"

Ljeti ili zimi u dubrovačkoj marini naći slobodan vez ravno je dobitku na lotu. Nautičari koji se uspiju dokopati mjesta u bilo kojoj hrvatskoj marini sebe nazivaju sretnicima. Za njih je ploviti jahtom hrvatskim morem stvar prestiža.

- Volim Hrvatsku, prekrasna zemlja. Ljudi, gradovi, hrana - sve je super, rekla je Yvonne Cawood.

Ovaj bi bračni par u Hrvatsku doveo i svoje prijatelje jahtaše, ali to jednostavno nije moguće.

- Ljudi dolaze sa svojim brodovima i imaju velikih problema da nađu sidrište. Srećom ja sam svoj vez kupio prije osam godina, rekao je Jack Cawood.

Oko 4 tisuće eura za godišnji vez nautičarima nije previše novca. Obitelj Hasbun iz Čilea bi, kažu, trošila i više da za to imaju prilike.A da nam nedostaje sadržaja znaju i u marinama. Nautičari su iznimno bogata klijentela, a Hrvatska im je zadnjih godina jedno od najdražih odredišta. Međutim, od njih 200 tisuća koliko ih plovi Jadranom godišnje, tek svaki deseti uspije pronaći slobodan vez.

- Dvadeset do trideset vezova za mega-jahte u akvatoriju Dubrovnika, bilo to ovdje, u Gružu ili u neposrednoj blizini, je ekvivalent učinku hotela s pet zvjezdica od 200-300 kreveta, rekao je Dražen Ćaleta, Marina Dubrovnik.

Hrvatski turizam tako gubi na desetke milijuna eura. Bogati jahtaši, iako bi to htjeli, svoj novac ne ostavljaju u Hrvatskoj na radost španjolskih, grčkih i talijanskih marina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene