Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iranska kriza pogodila tržište dionica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eskalacija napetosti između Irana i Zapada te zabrinute izjave predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea o inflaciji i gospodarskim neizvjesnostima protekloga su tjedna na najvažnijim svjetskim burzama poljuljali spremnost ulagača da ulažu u dionice.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se u proteklih tjedna dana jedan posto, na 12.354 bodova. 

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Tehnološki Nasdaq oslabio je 1,1 posto, na 2.422 boda. 

U mjesecu ožujku Dow je tako dobio 0,7 posto na vrijednosti, a Nasdaq 0,2 posto. Međutim, njihova tromjesečna izvedba
bila je najlošija u zadnje dvije godine. 

Dow je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ubilježio gubitak od 0,9 posto na vrijednosti, dok je Nasdaq porastao tek za 2,6 posto.

Eskalacija tenzija između Irana i Zapada ulagače čini nervoznima, a potaknula je i rast cijene barela nafte iznad 67 dolara sredinom tjedna. 

Ulagače su obeshrabrile nove vijesti da London i Teheran još
nisu postigli sporazum o oslobađanju 15 britanskih mornara i marinaca koje Iran već neko vrijeme drži u pritvoru. 

Dionice industrijskih kompanija poput Boeinga, 3M-a i General Electrica predvodile su gubitcima, zajedno s maloprodajnim, financijskim i transportnim kompanijama.

Izjava predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea kako je zabrinut inflacijom i neizvjesnostima vezanim uz američko gospodarstvo također je pritisnula cijene blue-chip dionica. 

Bernanke je pred Kongresom u srijedu ustvrdio da temeljna stopa inflacije, koja isključuje vrlo oscilirajuće cijene hrane i energije, ostaje na neugodno visokoj razini, čime je raspršio očekivanja na tržištu dionica o skorom rezanju kamatnih stopa u SAD-u. 

Ključna kamatna stopa u SAD-u trenutno je 5,25 posto. Predsjednik Feda također je rekao da problemi na tržištu hipotekarnih zajmova odgađaju i oporavak tržišta nekretnina.

"Imalo bi smisla sniziti kamatne stope kako bi se stimuliralo
tržište, no mislim da Bernanke to ne može učiniti u svjetlu njegovih zabrinutosti oko inflacije", rekao je Craig Smith, izvršni direktor Swiss America Trading Corp.

Niti najnoviji gospodarski pokazatelji ne podupiru raspoloženje ulagača. Američka vlada u ponedjeljak je objavila razočaravajuće podatke o prodaji novih kuća u veljači. 

Ona je smanjena 3,9 posto na mjesečnoj odnosno 18 posto na godišnjoj razini. Stoga su dionice građevinskih tvrtki u prosjeku potonule 1,5 posto.

Jedna od vodećih američkih građevinskih kompanija specijaliziranih za gradnju kuća, Lennar Corp., također je uznemirila ulagače u pogledu tržišta nekretnina, obzirom da je srezala procjene poslovanja za 2007. te izvijestila o padu tromjesečne zarade za 73 posto. 

Njezina dionica potonula je tijekom trgovanja na najnižu razinu od rujna lani, odnosno 42,6 dolara. 

"Ulagače zabrinjava da će se usporavanje potražnje na
tržištu nekretnina preliti na cijelo gospodarstvo", rekao je Todd
Clark, direktor trgovine dionicama pri Nollenberger Capital
Partnersu.

Nadalje, indeks povjerenja potrošača, koji kompilira privatna tvrtka za istraživanje tržišta Conference Board, pao je u ožujku zbog rasta cijena benzina i potresa na financijskim tržištima.

Cijene europskih dionica blago su oscilirale u tome razdoblju,
dobivajući i dalje podršku od aktivnosti spajanja i akvizicija
kompanija, što je pomoglo ulagačima nadjačati zabrinutosti vezane uz američko gospodarstvo i skupu naftu. Londonski Ftse indeks bio je na gubitku od 0,5 posto, zaključivši trgovanje na 6.308 bodova.

Frankfurtski DAX indeks dobio je 0,3 posto na vrijednosti, dosegnuvši 6.917 bodova.

U središtu pozornosti ulagača ponovno su se našle aktivnosti na području spajanja i akvizicija nakon što je objavljeno da private equity grupa Blackstone razmatra s konkurentskom ponudom pristupiti britanskom malotrgovcu i distributeru lijekovima Alliance Bootsu.
 
Dionice te britanske kompanije pritom su ojačale 1,5 posto.

Dionice njemačkog proizvođača sportske odjeće i opreme Adidas poskupjele su 2,8 posto nakon što je objavljeno da je poduzetnik Mike Ashley kupio 3,1 posto udjela u kompaniji. Među manjim tvrtkama dobitnicama isticao se AirBerlin, čije su dionice ojačale 2,8 posto budući je izvijestio o sklapanju sporazuma o kupnji gubitaške zrakoplovne čarter kompanije LTU za 140 milijuna eura.

Zabilježit ćemo nastavak transakcija preuzimanja i akvizicija
tvrtki. Mali dioničari i ulagači su možda nervozni ali profesionalni ulagači iskazuju interes za svime", kazao je strateg Commerzbanke Ralf Groenemeyer.

Podršku cijenama dionicama pružio je i njemački Ifo indeks poslovnog povjerenja, budno praćen pokazatelj u najvećem europskom gospodarstvu, pokazavši blago poboljšanje u ožujku. 

Njegova vrijednost u tom je mjesecu uvećana na 107,7 bodova, što je više od očekivane razine od 106,5 bodova.

No, izjave čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea o neizvjesnim izgledima za američko gospodarstvo i inflaciji koja i dalje ostaje glavnom brigom banke obeshrabrili su ulagače. 

"Mogli bi sada očekivati nešto više oscilacija cijena dionica", kazao je europski strateg pri Deutsche Banku u Frankfurtu.

Od većih gubitnika izdvaja se i Vodafone, čije su dionice oslabile za 4,3 posto budući je taj britanski telekom objavio manje od očekivanih profitnih margina u svojim britanskim operacijama.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je jedan posto, zaključivši poslovanje na 17.288 bodova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene