Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspitali smo se

Investitore u Hrvatskoj odbija opća poslovna nekultura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poslovna nekultura vrlo često odbija brojne investitore i sprečava jači rast gospodarstva. Odsad se za kulturu u poslovanju brine posebna udruga.

Zbog poslovne nekulture stotine milijuna eura i dolara zauvijek će zaobići Hrvatsku. Investitori će ih radije uložite u neku drugu zemlju. Tamo gdje ne moraju čekati godinu dana samo da dobiju informaciju. Tamo gdje ih nekulturni birokrati neće prebacivati iz ureda u ured. Ili naravno tamo gdje svaki treći lokalni dužnosnik ili političar neće iz njihovog ulaganja nekulturno pokušati izvući svoju osobnu korist.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Slika nije dostupna Novo zaduživanje za pokrivanje manjka D & B: HDZ ima male šanse za pobjedu

>> Kosor: Realizacija ovih projekata je srce i mozak rada Vlade

'Gdje se ne pokušava dati prava informacija ljudima ili se ta informacija daje vrlo kasno i vrlo ne definirano i na kraju bez ikakvih naznaka kada bi se ta problematika koju investitor ima mogla riješit', ističe Davor Majetić glavni direktor HUP-a. Na ovim problemima novi će potpredsjednik Vlade Milošević proći ili pasti svoj prvi politički test. No Udruga za promicanje kulturnog biznisa baviti će se puno širim spektrom poslovne nekulture. Njezina nova predsjednica upozorava da je ona u Hrvatskoj prilično raširena.

Problem pogodovanja

'Postoji recimo jedan veliki problem pristupanje odnosima sa pozicije moći. Znači oni koji imaju veću moć u bilo kojem smislu diktiraju uvjere na tržištu drugim poslovnim subjektima koji možda nisu u mogućnosti birati pa ulaze u nepovoljne uvjete poslovanja i tako ulaze u neke gubitke', kaže Tanja Pureta, predsjednica udruge KUP.

Problem je i pogodovanje određenim dobavljačima. Vrlo je raširen, i za biznis smrtonosan val nekulture nepoštivanja rokova plaćanja. Iz Udruge poručuju da će se protiv ovih stvari boriti promicanjem odgovornosti, povjerenja, stručnosti i otvorenosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene