Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Inflacija u Britaniji na 9-godišnjem maksimumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inflacija je u kolovozu u Velikoj Britaniji neočekivano porasla na najvišu razinu u 9 godina što dodatno opterećuje nadležne institucije da podignu kamatne stope u tom drugom po veličini europskom gospodarstvu.

Potrošačke su cijene u odnosu na godinu ranije porasle 2,5 posto, što je četvrti mjesec za redom iznad ciljanih 2 posto, objavio je u utorak londonski Statistički ured. Rast od 2,5 posto jednak je onom zabilježenom 1997. godine. U mjesecu je indeks cijena porastao 0,4 posto. 

Pročitajte i ovo Umirovljenica, ilustracija sve je sažvakala inflacija Mirovina je porasla i prvi put prešla 500 eura, no postoji jedan problem Ilustracija sezona pred vratima Inflacija je neukrotiva, a troškovi su eksplodirali! Neumoljiva statistika otkrila je kako zapravo žive Hrvati: "Netko nas dobro dere"

Porast cijena u području rekreacije i kulture, te odjeće i namještaja, najviše je pridonio rastu inflacije u kolovozu, objavio je statistički ured. Temeljna inflacija, isključi li se hrana, alkoholna pića, duhan i energija, ubrzala je sa srpanjskih 0,9 na 1,1 posto. 

Bank of England je u kolovozu podigla kamatne stope na 4,75 posto kako bi se othrvala inflaciji potaknutoj rastućim cijenama nafte i najbžim gospodarskim rastom u posljednje dvije godine. Ulagači i ekonomski stručnjaci priznaju da će središnja banka ove godine još jednom podići kamatu jer je vjerojatno kako će inflacija i dalje rasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene