Obavijesti Pretražite Navigacija
Manjak u proračunu 2,1 milijardu KM

I u BiH izlaz vide u povećanju PDV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosna i Hercegovina mogla bi biti prisiljena poput Hrvatske povećati stopu PDV-a kako bi popunila proračunski manjak i namaknula dodatna sredstva za financiranje glomazne državne uprave, najavio je zamjenik ministra financija i trezora BiH Fuad Kasumović.

Kako prenosi 'Dnevni avaz', Kasumović je istaknuo da prema procjenama Međunarodnoga monetarnog fonda BiH na godinu nedostaje dvije milijarde i 100 milijuna konvertibilnih maraka proračunskog novca (oko milijardu i 74 milijuna eura).

Pročitajte i ovo Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!" Ilustracija on ne vidi ništa sporno Doktor priznao da je u dvorištu zakopao kosti žrtve Srebrenice, a njegovo je objašnjenje skandalozno

>> Sabor izglasao veći PDV i trošarine na luksuz

Oko 1,1 milijardi KM manjak je u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj.

'Umjesto da zahtijeva povećanje PDV-a, Vlada Federacije BiH napravila je veću glupost jer je od komercijalnih banaka uzela kredit da podmiri manjak u proračunu dok Republika Srpska troši novac od prodaje Telekoma i rafinerije nafte u Bosanskom Brodu', kazao je Kasumović.

'Realno je upitati tko će vraćati te kredite s kamatama odnosno što će biti kada se novac potroši', upozorio je.

Stopa PDV-a u BiH od njegova uvođenja prije dvije godine je 17 posto i tog poreza, za razliku od Hrvatske, nije oslobođen ni jedan proizvod.

Vijeće ministara BiH nametnulo je u pokušaju 'krpanja' proračunskih rupa prije dva mjeseca nove više trošarine na proizvode poput duhanskih prerađevina, kave i goriva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene