Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše vijesti

Potvrdio Zavod za statistiku: Hrvatski građani žive sve lošije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Loše vijesti stižu iz državnog Zavoda za statistiku čije brojke potvrđuju da hrvatski građani žive sve lošije.

Cijene su im porasle više od plaća, a nakon izbora očekuje se novi val poskupljenja, pogotovo plina i struje. Dodatni pesimizam donosi podatak da je već u špici sezone u srpnju porastao broj nezaposlenih.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Svinjetina - 2 Neki si to neće moći priuštiti Najpopularnije meso u Hrvatskoj nikad nije bilo skuplje: "Scenarij je crn da ne može biti crnji"

Najnovije brojke potvrđuju da Hrvati godinama imaju sve manje novca za osnovne životne potrebe. Zavod za statistiku izračunao je da su neto plaće početkom ljeta u Hrvatskoj rasle svega 1,35 posto, a istovremeno su cijene skočile puno više. Prehrambenih proizvoda za 2,9 posto, a tekućih goriva za čak 18,8 posto na godišnjoj razini. Sindikalisti tvrde da će se rast cijene nastaviti.

'Poskupljenje kukuruza samo što se nije dogodilo, a ono će sigurno utjecati i na cijenu mesa. Sve to govori da zbog očekivanog poskupljenja struje i plina, ne znamo što će događati s naftnim prerađevinama, možemo nakon izbora očekivati novi val poskupljenja', kazao je Krešimir Sever iz NHS-a.

A kako je tek onima koji su ovoga ljeta ostali bez posla?

'Prije mjesec dana sam dobio otkaz i danas sam se prijavio na burzu. Sad je bilo dosta otkaza, dosta dečki koje znam i prije mene su u drugim firmama dobili otkaze. Mi smo sada popunili burzu', kazao je nezaposleni elektro-instalater.

Objavljeni podatak o padu stope nezaposlenosti u srpnju sa 16,9 na 16,8 posto u suprotnosti je s podatakom o rastu broja nezaposlenih osoba u istom mjesecu. No, stopa pada samo zbog toga što je porast ukupne radne snage bio veći od porasta broja nezaposlenih koji čine postotak.

Statistika pokazuje da je u samoj špici sezone zaustavljen trend sezonskog zapošljavanja jer je na Zavodu izbrojano 287.595 nezaposlenih što je za 83 osobe više nego u mjesecu ranije. Također, nezapolenost raste i na godišnjoj razini. U srpnju 2010. iznosila je 16,4 posto, dok je u srpnju ove godine stopa nezaposlenosti 16,8 posto.

Dakle u godinu dana Zavod bilježi skoro 5.000 više nezaposlenih u evidenciji. Analitičari kažu da Hrvatskoj za oporavak tržišta rada trebaju i do trostruko veće stope rasta gospodarstva od onih koje sada ostvaruje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene