Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Loše vijesti stižu iz državnog Zavoda za statistiku čije brojke potvrđuju da hrvatski građani žive sve lošije.


Cijene su im porasle više od plaća, a nakon izbora očekuje se novi val poskupljenja, pogotovo plina i struje. Dodatni pesimizam donosi podatak da je već u špici sezone u srpnju porastao broj nezaposlenih.

Vezani članci Branimir Mihalinec na velikom prosvjedu sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati u obrazovanju promijenili ploču i prihvatili Vladin prijedlog pa izazvali raskol, Ribić žestoko po Stipiću Slika nije dostupna REZULTAT NOVE POREZNE REFORME Osim cijena u kafićima i restoranima, porasle i cijene hrane

Najnovije brojke potvrđuju da Hrvati godinama imaju sve manje novca za osnovne životne potrebe. Zavod za statistiku izračunao je da su neto plaće početkom ljeta u Hrvatskoj rasle svega 1,35 posto, a istovremeno su cijene skočile puno više. Prehrambenih proizvoda za 2,9 posto, a tekućih goriva za čak 18,8 posto na godišnjoj razini. Sindikalisti tvrde da će se rast cijene nastaviti.

'Poskupljenje kukuruza samo što se nije dogodilo, a ono će sigurno utjecati i na cijenu mesa. Sve to govori da zbog očekivanog poskupljenja struje i plina, ne znamo što će događati s naftnim prerađevinama, možemo nakon izbora očekivati novi val poskupljenja', kazao je Krešimir Sever iz NHS-a.

A kako je tek onima koji su ovoga ljeta ostali bez posla?

'Prije mjesec dana sam dobio otkaz i danas sam se prijavio na burzu. Sad je bilo dosta otkaza, dosta dečki koje znam i prije mene su u drugim firmama dobili otkaze. Mi smo sada popunili burzu', kazao je nezaposleni elektro-instalater.

Objavljeni podatak o padu stope nezaposlenosti u srpnju sa 16,9 na 16,8 posto u suprotnosti je s podatakom o rastu broja nezaposlenih osoba u istom mjesecu. No, stopa pada samo zbog toga što je porast ukupne radne snage bio veći od porasta broja nezaposlenih koji čine postotak.

Statistika pokazuje da je u samoj špici sezone zaustavljen trend sezonskog zapošljavanja jer je na Zavodu izbrojano 287.595 nezaposlenih što je za 83 osobe više nego u mjesecu ranije. Također, nezapolenost raste i na godišnjoj razini. U srpnju 2010. iznosila je 16,4 posto, dok je u srpnju ove godine stopa nezaposlenosti 16,8 posto.

Dakle u godinu dana Zavod bilježi skoro 5.000 više nezaposlenih u evidenciji. Analitičari kažu da Hrvatskoj za oporavak tržišta rada trebaju i do trostruko veće stope rasta gospodarstva od onih koje sada ostvaruje.