Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I Opatija udara po džepovima građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opatijsko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog Poglavarstva o uvođenju prireza porezu na dohodak od 7,5 posto, koji će se Opatijcima obračunavati od 1. siječnja 2008.

Prema prijedlogu Poglavarstva, koji je jučer kasno popodne prihvatilo Gradsko vijeće, uvođenjem prireza na dohodak po stopi od 7,5 posto gradska će uprava osigurati prihod od oko 4,2 milijuna kuna godišnje.

Pročitajte i ovo Olujno jugo i vjetar prouzročili veliku štetu - 11 Velika šteta Olujno jugo i valovi pravili nered po Kvarneru: Snažni naleti vjetra uništili betonski dio kupališta Slika nije dostupna Grad i dalje u plusu Porezni paket kao u bajci: Sveta Nedelja ukinula prirez, naknade za taksije, paušal za iznajmljivače minimalan...

Prema posljednjim podatcima kojima raspolažu u Ministarstvu financija, prirez porezu na dohodak do sada je uvelo 258 lokalnih jedinica, pa će tako Opatija biti 259 lokalna jedinica koja ima prirez.

Naime, prirez do sada plaćaju stanovnici 77 hrvatskih gradova, te 181 općine, a stope se kreću od najmanjih 1 posto u nekim jedinicama, do najviše 18 posto koliki je prirez u Zagrebu.

Iz opatijske gradske uprave ističu da su, razmatrajući uvođenje prireza, analizirali ubiranje prireza u drugim, većim turističkim gradovima u Istri, Primorju ili Dalmaciji, u kojima se primjenjuju stope prireza na dohodak od 5 ili 6 posto pa i dvostruko više, odnosno zakonsku odredbu koja gradovima veličine Opatije dopušta uvođenje prireza po stopi od najviše 12 posto.

Po zakonu, prirez se računa kao postotak od iznosa poreza na dohodak i isključivo je gradski, odnosno općinski prihod.

Opatijci koji primjerice imaju jedno dijete, a primaju dohodak od 3000 kuna za prirez će izdvajati 18,7 kuna, onima koji imaju plaću od 5000 kuna prirez će biti 54,3 kune, a onima koji primaju plaće od 7000 kuna prirez će iznositi 105,6 kuna, pa su u gradskoj upravi procijenili da ta izdvajanja neće previše opteretiti građane.

Kako su pojasnili u gradskoj upravi, prihodi od prireza omogućit će unaprjeđenje neophodnih infrastrukturnih objekata, odnosno tim će se prihodom financirati uređenje i izgradnja objekta socijalne, zdravstvene, predškolske i druge infrastrukture.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene