Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Opatijsko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog Poglavarstva o uvođenju prireza porezu na dohodak od 7,5 posto, koji će se Opatijcima obračunavati od 1. siječnja 2008.


Prema prijedlogu Poglavarstva, koji je jučer kasno popodne prihvatilo Gradsko vijeće, uvođenjem prireza na dohodak po stopi od 7,5 posto gradska će uprava osigurati prihod od oko 4,2 milijuna kuna godišnje.

Vezani članci Terasa opatijskog restorana Korona ovu županiju nije spriječila u ambicioznim planovima za sezonu, gosti poručuju: "Čim smo stigli, shvatili smo da nigdje ne možemo biti sigurniji" Slika nije dostupna Predstavnik studenata objasnio kako je došlo do ovakve situacije

Prema posljednjim podatcima kojima raspolažu u Ministarstvu financija, prirez porezu na dohodak do sada je uvelo 258 lokalnih jedinica, pa će tako Opatija biti 259 lokalna jedinica koja ima prirez.

Naime, prirez do sada plaćaju stanovnici 77 hrvatskih gradova, te 181 općine, a stope se kreću od najmanjih 1 posto u nekim jedinicama, do najviše 18 posto koliki je prirez u Zagrebu.

Iz opatijske gradske uprave ističu da su, razmatrajući uvođenje prireza, analizirali ubiranje prireza u drugim, većim turističkim gradovima u Istri, Primorju ili Dalmaciji, u kojima se primjenjuju stope prireza na dohodak od 5 ili 6 posto pa i dvostruko više, odnosno zakonsku odredbu koja gradovima veličine Opatije dopušta uvođenje prireza po stopi od najviše 12 posto.

Po zakonu, prirez se računa kao postotak od iznosa poreza na dohodak i isključivo je gradski, odnosno općinski prihod.

Opatijci koji primjerice imaju jedno dijete, a primaju dohodak od 3000 kuna za prirez će izdvajati 18,7 kuna, onima koji imaju plaću od 5000 kuna prirez će biti 54,3 kune, a onima koji primaju plaće od 7000 kuna prirez će iznositi 105,6 kuna, pa su u gradskoj upravi procijenili da ta izdvajanja neće previše opteretiti građane.

Kako su pojasnili u gradskoj upravi, prihodi od prireza omogućit će unaprjeđenje neophodnih infrastrukturnih objekata, odnosno tim će se prihodom financirati uređenje i izgradnja objekta socijalne, zdravstvene, predškolske i druge infrastrukture.