Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I cijene lijekova porasle 10 do 15 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene pojedinih lijekova koji se nalaze u slobodnoj prodaji porasli su od početka siječnja prosječno između 10 i 15 posto, pa će građani tako Andol 300 plaćati 9,32 kune umjesto dosadašnjih 8,10 kuna, Plivadon stoji 10,70 kuna umjesto 9,50 kuna, a Aspirin 500 stoji 17,54 kune umjesto 15,66 kuna.

Cijena Gastala, lijeka za želučane tegobe, porasla je sa 18,92 kune na 21,74 kune, Bisolex tablete za iskašljavanje stoje 20,79 kuna umjesto 18,92 kune, a antireumatski pripravak Voltaren gel poskupio je sa 30,49 kuna na čak 46,34 kune.

Pročitajte i ovo Nove cijene goriva 26.08.2023. - 5 Nove cijene Loše vijesti za vozače: Opet poskupljuje gorivo, no ima i jedna dobra stvar Cijene na tržnici Na zagrebačkom Dolcu Rastu cijene hrane, građani na placu negoduju: "Nekad ste za 200 kuna mogli kupiti punu vrećicu"

Coldrex šumeće tablete umjesto 34 kune stoje 40 kuna, a Supradyn šumeće tablete 41,70 kuna umjesto dosadašnjih 39 kuna.

U Plivi ističu da su cijene korigirali na malom dijelu portfelja u
slobodnoj prodaji koji obuhvaća manje od pet posto godišnjeg prometa Plive.

"Korekcija je napravljena u skladu s povećanim cijenama ulaznih komponenti, povećanim troškovima proizvodnje, kao i drugim tržišnim kretanjima koja se već tijekom prošle godine odrazila u povećanim cijenama konkurentskih paralelnih proizvoda", navodi se u priopćenju Plive.

Iz Belupa pak poručuju da su porasle cijene svega pet Belupovih bezreceptnih proizvoda i to od 1. prosinca prošle godine. Razlog je "rast cijena većine inputa potrebnih za proizvodnju lijeka - od nabave aktivne supstance i ambalaže na svjetskom farmaceutskom tržištu, do investicije u novu proizvodnu opremu".

Veleprodajna cijena Belupova lijeka za liječenje usne šupljine Belosept porasla je sa 19 kuna na 25 kuna, a Floceta, za olakšavanje problema od uboda insekata, sa 13,50 kuna na 18 kuna.

Lupocet sirup u veleprodaji sada umjesto 14 kuna stoji 17 kuna, a Lupocet čepići umjesto 14 kuna stoje 15,50 kuna, dok je cijena Silymarina, za ublažavanje poremećaja funkcije jetre, sa 41 kune porasla na 43 kune, ističu u Belupu.

Dodaju kako je u njihovu portfelju 31 bezreceptni preparat -
lijekovi, dodaci prehrani i kozmetički proizvodi, a najprodavaniji su Lupocet, Neofen i Ginkgo Belupo.

Tajnica Hrvatske ljekarničke komore Katica Vugrinčić Tomičić ističe da proizvođači lijekova koji su u tzv. ručnoj prodaji imaju pravo slobodno korigirati cijene prema rastu troškova proizvodnje i drugih izdataka.

Rast cijena više je posljedica sveopćeg poskupljenja zbog rasta cijena energenata nego namjera proizvođača da tako nadoknade gubitak zbog sniženja cijena lijekova koji se nalaze na osnovnoj listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Gotovo istodobni rast cijena nekih lijekova u slobodnoj prodaji i sniženja cijena nekih lijekova na osnovnoj listi dogodio se slučajno, smatra tajnica HLJK-a.

Naime, od 1. siječnja snižene su cijene pojedinih lijekova s osnovne liste HZZO-a, i to u rasponu između jedan posto i 20-30 posto, što predstavlja financijsku uštedu od 4-5 posto.

Ukupni troškovi HZZO-a za lijekove godišnje iznose oko četiri
milijarde kuna, od čega tri milijarde otpadaju na lijekove s osnovne i dopunske liste, a milijarda na bolničke lijekove.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene