Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 2011. godini nezaposlenost će rasti i to najviše početkom iduće godine.


I to uglavnom zbog očekivanog restrukturiranja brodogradilišta i smanjivanja javne uprave, procjena je analitičara Splitske banke.
Veće zapošljavanje očekuju tek u drugoj polovici 2012.. godine. Analitičari ne očekuju da će pasti kamate po kojima se zadužuje država, što znači da i cijena zaduživanja građana također u sljedećoj godini neće pasti.

Vezani članci Energenti: Ilustracija - 1 Pogledajte koliko su naftne kompanije zaradile u energetskoj krizi, imaju ogromnu dobit: "Ovo je ratni profit" Gorivo - 2 Ovo su nove cijene goriva: Znatno poskupljenje, no cijena jedne kategorije ipak je zamrznuta

Sljedeću godinu vide kao godinu pripreme za strukturne reforme koje će, kad se provedu, omogućiti dugoročni rast gospodarstva.

Netočan odgovor i pojede vas morski pas

Da bi što vjernije prikazali koliko je važno donositi prave ekonomske odluke, ekonomi su smislili i zanimljivu igricu Prvi test povećanje državne potrošnje i ispravan odgvor je NE. Ako je povećate završit ćete u jami. Smanjili smo potrošnju pa možemo dalje, do dvojbe zvati MMF ili ne. Ispravan odgovor je DA.

Ako ne skopite aranžman završit ćete u raljama morskog psa. Zapravo kroz igru analitičari pokušavaju upozoriti da donošenje pravih odluka nikada nije bilo važnije.

'Što se tiče Hrvatske očekujemo rast od 1,6 posto i to je u skladu s većinom procjena. Naravno, moramo znati da taj rast neće biti dovoljan da govorimo o rastu zaposlenosti, otvaranju novih radnih mjesta, odnosno pravom izlasku iz gospodarske krize, uvjeren je ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić.

>> Kuna slabi jer nema stranih investicija

Da bi ostvarili rast, moramo donositi prave odluke. Baš kao u igrici, svaka pogrešna može biti kobna.  Uz hrabre i brze poteze Hrvatsku ćemo zdravu uvesti u Eurozonu

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju