Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatski seljački savez traži veći poticaj za kukuruz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku rekordne berbe kukuruza Hrvatski seljački savez od Vlade traži povećanje poticaja za tu kulturu sa 1250 na 2250 kuna.

Predsjednik Saveza Darko Grivičić poručio je kako je to uvjet za spas ovogodišnje proizvodnje kukuruza koji je osnovna sirovina za stočarsku proizvodnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik seljačkog saveza Mavrović: Ne može se data obećanja ne ispuniti Slika nije dostupna Osijek: Ujedinili se HDSSB i SBHS

"Na svjetskom tržištu se očito događaju poremećaji jer su cijene pšenice i kukuruza drastično pale. Od prošlogodišnjih kunu i sedamdeset cijena kukuruza ove je godine pala na 80 lipa za kilogram i to proizvođači jednostavno ne mogu podnijeti. Ako smo po inputima i cijenama na vjetrometini europskog i svjetskog tržišta onda Vladu pozivamo da nas i po poticajima izjednači sa Europom. To je direktna pomoć proizvodnji i motivacija da se kukuruz sije i nagodinu", objašnjava Grivičić.

Prema procjenama ovogodišnja berba kukuruza bit će rekordna. Očekuje se više od dva milijuna tona, a u Seljačkom savezu upozoravaju i na nedostatak smještajnih kapaciteta.

Izvan skladišta moglo bi ostati i do 500 tisuća tona, a najgore bi bilo kada bi taj kukuruz ostao trunuti na njivama, ističu u Seljačkom savezu.

Ne dobiju li žuran odgovor na svoje zahtjeve u toj udruzi ne isključuju radikalnije akcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene