Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj HNB-a

Banke u Hrvatskoj u 9 mjeseci zaradile 3,4 milijarde kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Redovni kvartalni izvještaj Hrvatske narodne banke o poslovanju kreditnih institucija pokazao je kako, usprkos krizi, poslovne banke u Hrvatskoj dobro posluju.

Pročitajte i ovo Ilustracija HNB OBJAVIO NOVE PODATKE Ima li života bez duga? Jedna vrsta kredita u Hrvatskoj je posebno rasla potkraj prošle godine Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

Tako je prema HNB-u dobit prije oporezivanje svih banaka koje posluju u Hrvatskoj iznosila 3,45 milijarde kuna. S obzirom na trend rasta dobiti u ovoj godini, moguće je kako će na kraju godine dobit biti veća od prošlogodišnje kada je iznosila 4,2 milijarde kuna.

>> 'Kamate će vjerojatno rasti kao i 2009. godine'

>> 'Rat valutama podsjeća na 20-e prošlog stoljeća'

Najveću dobit ima Zagrebačka banka koja je u prvih devet mjeseci zabilježila više od milijardu kuna dobiti. Veliki dobitnici su i Privredna banka (689 milijuna), Erste & Steiermärkische banka (569 milijuna), Raiffeisenbank (433 milijuna) te Hypo Alpe-Adria Bank (243 milijuna). Među 32 banke nalazi se čak 10 gubitaša među kojima najveći minus bilježi Banka Kovanica koja je u prvih 9 mjeseci izgubila 37 milijuna kuna. Do nje su Croatia bank (25 milijuna), Veneto banka (12 milijuna), Nava banka 810 milijuna) te Primorska banka (5 milijuna).

Izvješće HNB-a donosi i kako je porasla ukupna aktiva banaka. Tako je trenutačna ukupna aktiva 384,24 milijarde kuna dok je na kraju prošle godine aktiva bila 378,21 milijarde kuna. Pojašnjenje rasta aktive može se naći i u jačanju dolara jer se otprilike četvrtina ukupnih međunarodnih pričuva drži u američkim dolarima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene