Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska u New Yorku primila nagradu Svjetske banke za reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je u srijedu na newyorškoj burzi NYSE primila prestižnu nagradu za najboljeg reformatora u Europi i drugog u svijetu, koju joj je za reforme poslovnog okruženja u posljednje dvije godine dodijelio projekt "Doing Business" Svjetske banke i IFC-a.

"Počašćen sam što primam nagradu u ime Republike Hrvatske. Nagrada za reforme Svjetske banke veliko je priznanje i podstrek daljnjoj provedbi reformi. Sve te reforme napravljene su za dobrobit hrvatskih građana i napredak hrvatske države", izjavio je ministar financija Ivan Šuker hrvatskim novinarima u New Yorku.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Barbara Štrbac - 3 U Kazahstanu Reporterki Dnevnika Nove TV Barbari Štrbac dodijeljena međunarodna novinarska nagrada za izvještavanje iz Turske: "Drago mi je da je netko prepoznao naš rad"

Uz drugu godišnju dodjelu nagrada Reformers Cluba, projekta Doing Business, održan je i prateći seminar na kojem su ministri iz 10 nagrađenih zemalja predstavili provedene reforme i mogućnosti ulaganja u njihovim zemljama međunarodnim investitorima i globalnim poslovnim medijima. "Hrvatska je dobila jedinstvenu priliku da gostujući na newyorškoj burzi predstavi hrvatsko gospodarstvo i mogućnosti ulaganja brojnim investitorima i vodećim svjetskim kompanijama", rekao je ministar Šuker.

Sudionicima skupa u New Yorku hrvatsko je gospodarstvo predstavio državni tajnik u ministarstvu financija Zdravko Marić, ističući konstantan gospodarski rast Hrvatske, stabilnu valutu, razvijenu infrastrukturu, uspješnu fiskalnu politiku, smanjenje javnog sektora u gospodarstvu i rast privatnog sektora, te povećanje stranih ulaganja.

Naglasio je i jačanje međunarodnog položaja Hrvatske na primjeru članstva u Vijeću sigurnosti UN-a, pozivnice u NATO i očekivanog dovršetka pristupnih pregovora s EU-om do kraja 2008. "Hrvatske će do kraja desetljeće postati 28. članica EU-a", najavio je Marić.

Također je najavio nastavak reformi za poboljšanje poslovnog okruženje u Hrvatskoj i ukidanje svih administrativnih i birokratskih prepreka za poslovanje.

Pljesak ispunjene dvorane Marić je dobio za isticanje hrvatskog podrijetla kravate, penkale i uspjehe hrvatskih sportaša na Olimpijskim igrama.

Izvršni direktor Grupe Svjetske banke Graeme P. Wheeler u svojem je govoru odao priznanje provedbi reformi u Hrvatskoj, ističući kao primjer ubrzavanje upisa vlasništva sa 956 dana prije dvije godine na sadašnjih 174, olakšano pokretanje tvrtki, veću dostupnost kredita za poduzetnike, registar kredita i druge prednosti.

Na pitanje o daljem smjeru reformi poslovnog okruženja Šuker je naglasio kako Hrvatska želi provesti sve reforme.

"Naš je cilj provesti sve reforme. Reforme dovode do uštede u proračunu, a tek se onda može govoriti i o poreznom rasterećenju. Reforma je osnova svega. Današnja nagrada je podstrek svima da se te reforme provedu", naglasio je Šuker.

Istaknuo je da Hrvatsku očekuju reforme zdravstva i brodogradnje, da se provode reforme pravosuđa te da je doneseno niz novih financijskih zakona koji trebaju olakšati ulaganja i osigurati bolje funkcioniranje financijskog tržišta.

Za 10 najboljih reformatora proglašeni su: Egipat, Hrvatska, Gana, Makedonija, Gruzija, Kolumbija, Saudijska Arabija, Kenija, Kina i Bugarska. Te su zemlje provele najviše reformi u područjima koja pokriva izvješće Doing Business 2008., navodi se u obrazloženju nagrada na web stranici WB/IFC-a.

Čelnici nagrađenih zemalja primljeni su i u Reformers Club, koji ima za cilj postati globalni politički forum za reforme poslovnog okruženja u svijetu.

Hrvatska ja nagrađena kao drugi najbolji reformator među 178 zemalja svijeta, obuhvaćenih izvješćem Doing Business 2008. U novom izvješću Hrvatska je rangirana kao 97. u svijetu, dok je u izvješću za 2007. bila 120.

Priznanje Hrvatskoj kao "top-reformatoru" u regiji istočne Europe i središnje Azije ima posebnu vrijednost, jer se radi o regiji koja prednjači u provedbi reformi poslovnog okruženja sa 79 od 200 reformi, koliko ih je globalno uvedeno u razdoblju 2006/07. godine.

Te su reforme usmjerene na pojednostavljenje poslovnih propisa, jačanje vlasničkih prava, smanjenje poreznog opterećenja, veću dostupnost kredita i smanjenje troškova izvoza i uvoza.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene