Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je po ekonomskim slobodama u 2006. godini pala za čak 54 mjesta. Naime 2005. godine od 161 promatrane zemlje bila je na 55. mjestu, dok je u 2006. godina među 157 promatranih zemalja završila tek na 109. mjestu.


To su rezultati u izvješću o Indeksu ekonomske slobode kojeg su u utorak objavili The Heritage Foundation i The Wall Street Journal. 

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon što je bivši predsjednik završio u zatvoru, zemljom se širi val nasilja: Noću pljačkaju trgovine, prosvjednici marširaju naoružani štapovima Dijana Zadravec Zadravec pokazala dokumente koji navodno dokazuju nepravilnosti u KBC-u: ''Preko posrednika su mi prijetili otkazom. Vatavuk se usporedio s Hitlerom''

U Adriatic institutu za javni poredak, prenosi Banka magazin, tvrde kako je djelomično razlog u potpuno promijenjenoj metodologiji istraživanja.

Unatoč tome nazadovanje je primjetno jer je Hrvatska iz kategorije 'uglavnom slobodnih' prešla u kategoriju 'uglavnom neslobodnih' ekonomija. Uz to, spustili smo se na samo dno Europe, na 37. od ukupno 41 mjesta. Ekonomske slobode lošije stoje još samo u BiH, Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

'Hrvatska ekonomija je 55 posto slobodna, a njezina je ukupna ocjena ispod regionalnog prosjeka', izjavila je Nataša Srdoč, predstavnica hrvatskog Adriatic instituta za javni poredak.

Unutar istraživanja zemlje se ocjenjuju ljestvicom od 0-100, gdje viša ocjena predstavlja veću slobodu. Ovogodišnje izdanje mjeri ekonomsku slobodu unutar deset specifičnih kategorija, a prvi puta se mjeri indeks radne slobode, te naglašava poduzetništvo kao segment slobode poslovanja.

Hrvatska je postigla slabe ocjene na područjima vlasničkih prava (30), slobode od korupcije (34), države (36,5), ulaganja (50), radne slobode (52), slobode poslovanja (53,8) te financijske slobode (60). 

Još jedan od velikih problema je i neefikasan i nezgrapan pravosudni sustav. 

Jedna od boljih strana hrvatskih ekonomskih sloboda je fiskalna i monetarna sloboda. 

Na prvom mjestu po ekonomskoj slobodi za 2006., kao i godinu prije, je Hong Kong, slijede Singapur, Australija, SAD, Novi Zeland, Velika Britanija, Irska, Luksemburg, Švicarska i Kanada.