Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najutjecajniji američki stručni magazin 'Wine Entousiast' prvi put, zahvaljujući aktivnostima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Cliff Ramesa, cijenjenog američkog sommeliera koji se bavi afirmacijom hrvatskih vina u SAD-u, radi reportažu o vino i gastro ponudi Hrvatske.


Izvijestila je to Služba za odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore (HGK). Mike DeSimon i Jeff Jenssen, američki eno-gastro novinari koji djeluju pod zajedničkim nazivom 'Wine Guys' završili su sedmodnevni posjet najboljim hrvatskim vinarijama i restoranima diljem Hrvatske, na čelu s vodičem Sašom Špiranecom, autorom vinskog vodiča Hrvatske.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija EU dužnosnici otkrili koliko je COVID-19 cjepiva izvezeno iz EU od 1. veljače i u koliko zemalja Tvrtke kreću izvoziti kada na domaćem tržištu dosegnu svoj vrhunac Vjetar u leđa hrvatskim poduzetnicima: Kako izvoziti vlastiti proizvod i postati konkurentniji na tržištu

'Na temelju prethodnih saznanja očekivali smo lijepu zemlju, vrlo dobru kuhinju i jednako dobra vina, no ono što smo kušali bilo je mnogo više od toga, bilo je izvrsno. Vaša su najbolja vina izvanredne kvalitete, a umjesto dobre ali pretežito rustikalne kuhinje koju smo očekivali, dočekala nas je visoka kuhinja u kojoj je namirnica orginalna, kvalitetna i pripremljena po najvišim svjetskim standardima', izjavili su američki eno-gastro novinari Mike DeSimon i Jeff Jenssen.

Višemjesečni napori

Posjet novinara 'Wine Entousiast' rezultat je višemjesečnih napora da se u Hrvatsku dovede jedan od najvažnijih američkih vinskih časopisa kako bi se hrvatskim vinima u SAD-u olakšao put do američkog potrošača, navode u HGK-u. Američki ljubitelji vina i vinski profesionalci se pri izboru vina rukovode preporukama u stručnim časopisima ili vodičima.

'Wine Enthusiast' je trenutno najutjecajniji stručni magazin u svojoj branši u sjevernoj Americi i jedan od najutjecajnijih na svijetu. Po objavi u časopisu 'Wine Entousiast' reportaža će biti objavljena i na vinskom internet portalu 'Wine Guys' http://www.worldwineguys.com/Published.html , ističe Služba za odnose s javnošću Hrvatske gospodarske komore.

 

Obišli vinarije

Novinari Mike DeSimon i Jeff Jenssen su tijekom svog boravka u Hrvatskoj obišli većinu vinarija koje već izvoze u SAD, te ključne gastronomske destinacije Zagreba, Istre i Dalmacije.

U obilasku vinarija ili na specijaliziranim kušanjima posjetili su vinarije; Agrokor Vina, Krauthaker, Zdjelarević, Matošević, Coronica, Trapan, Kozlović, Clai, Bibich, Zlatan Otok, Toreta, Krajančić, P.Z. Čara, Bura, Korta Katarina, Skaramuča, MIličić, Saints Hills, Karaman, Dubrovački Podrumi i Crvik.

Osim vinarija, u svrhu preporuke američkim turistima, obišli su i ocjenili neke od najboljih restorana; Aperitiv u Zagrebu, San Rocco u Brtonigli, Le Mandrać u Voloskom, Cantinetu u Skradinu, Noštromo u Splitu, Lešić Dimitri na Korčuli, Kapetanovu Kuću na Pelješcu, Nautiku u Dubrovniku, te Galiju u Cavtatu, navodi se u priopćenju.

>> U konkurenciji tisuću vina, hrvatska osvojila najprestižnija odličja Dekantera

Mike DeSimon i Jeff Jensen članovi su žirija za ocjenjivanje jela pri French Culinary Institute u New Yorku, jedni od koautora knjige 'The Ultimate Wine Companion' , te autori brojnih članaka u magazinima 'Wine Enthusiast' i 'Wine Spectator'. (Hina)