Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radimo li na tome?

Hrvatska ima vrhunsko maslinovo ulje, no kada će postati brand?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok berba maslina još traje najbolji hrvatski maslinari i uljari okupili su se na već tradicionalnoj izložbi u Vodnjanu.

Prema prvim procjenama, ova će godina biti odlična po urodu, ali i kvaliteti maslinovih ulja koja su u svijetu cijenjena i prepoznata kao kvalitetan hrvatski proizvod. U Hrvatskoj je raslo 30 milijuna maslina. Na godinu ih je propadalo i do 300 tisuća. Danas se obnavljaju stari maslinici u čemu prednjači Istra.

Pročitajte i ovo Uhićeno 10 ljudi zbog preprodaje droge Uhićenja u Puli i Zagrebu Pale dvije narkobande, uhićeno 10 ljudi, jedan je u šumi zakopao 12 kilograma kokaina Slika nije dostupna Hrvatsko maslinovo ulje u vodiču najboljih

>> Maslinovo ulje treba konzumirati svaki dan

'Od 350 tisuća starih rodnih stabala u cijeloj Istri, sad imamo nekih milijun', kaže Franko Roguž iz Udruge maslinara Vodnjana. Hrvatska su ulja visoke kvalitete. Čak 45 ih je među 450 najboljih na svijetu. 'U Hrvatskoj još nema hiperprodukcije i dobro je što koristite autohtone stare sorte. To daje kvalitetu', istaknuo je Marco Oreggia, glavni urednik časopisa 'Extra vergine'.

Više uvozimo nego izvozimo

Nažalost Hrvatska je pri dnu europske ljestvice po potrošnji ulja sa samo dvije litre po stanovniku. Prednjače Grci, Talijani i Španjolci. 'Razlozi su možda donekle i cijene maslinovih ulja, premda je ona uvjetovana visokom razinom cijene proizvodnje, ali sama potrošnja maslinovog ulja raste', ističe agronomka Bernardina Hlevnjak. Raste potrošnja no najviše na hrvatskoj obali.

Maslinovo ulje jača imunitet, sprečava kardiovaskularne bolesti, puno je antioksidansa, a upotrebljava se i u kozmetici, primjerice za izradu sapuna. Hrvatska za sada tri put više uvozi nego što izvozi maslinovog ulja, čak šest milijuna dolara vrijednosti. S obnovom starih i sađenjem novih maslinika, situacija bi se uskoro mogla preokrenuti i visokokvalitetno maslinovo ulje moglo bi postati hrvatski brand na svjetskom tržištu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene