Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

I dok berba maslina još traje najbolji hrvatski maslinari i uljari okupili su se na već tradicionalnoj izložbi u Vodnjanu.


Prema prvim procjenama, ova će godina biti odlična po urodu, ali i kvaliteti maslinovih ulja koja su u svijetu cijenjena i prepoznata kao kvalitetan hrvatski proizvod. U Hrvatskoj je raslo 30 milijuna maslina. Na godinu ih je propadalo i do 300 tisuća. Danas se obnavljaju stari maslinici u čemu prednjači Istra.

Vezani članci Irena Hrstić - 3 Ravnateljica OB Pula: ''Dolazi nam sve više mlađih pacijenata, čak 10-15 godina mlađi nego u prošlom valu" Vlak naletio na vozilo u blizini Vodnjana 01 Tragedija u Istri: Vlak naletio na automobil, poginula jedna osoba

>> Maslinovo ulje treba konzumirati svaki dan

'Od 350 tisuća starih rodnih stabala u cijeloj Istri, sad imamo nekih milijun', kaže Franko Roguž iz Udruge maslinara Vodnjana. Hrvatska su ulja visoke kvalitete. Čak 45 ih je među 450 najboljih na svijetu. 'U Hrvatskoj još nema hiperprodukcije i dobro je što koristite autohtone stare sorte. To daje kvalitetu', istaknuo je Marco Oreggia, glavni urednik časopisa 'Extra vergine'.

Više uvozimo nego izvozimo

Nažalost Hrvatska je pri dnu europske ljestvice po potrošnji ulja sa samo dvije litre po stanovniku. Prednjače Grci, Talijani i Španjolci. 'Razlozi su možda donekle i cijene maslinovih ulja, premda je ona uvjetovana visokom razinom cijene proizvodnje, ali sama potrošnja maslinovog ulja raste', ističe agronomka Bernardina Hlevnjak. Raste potrošnja no najviše na hrvatskoj obali.

Maslinovo ulje jača imunitet, sprečava kardiovaskularne bolesti, puno je antioksidansa, a upotrebljava se i u kozmetici, primjerice za izradu sapuna. Hrvatska za sada tri put više uvozi nego što izvozi maslinovog ulja, čak šest milijuna dolara vrijednosti. S obnovom starih i sađenjem novih maslinika, situacija bi se uskoro mogla preokrenuti i visokokvalitetno maslinovo ulje moglo bi postati hrvatski brand na svjetskom tržištu.