Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvjerili smo se

Hrana preskupa, kupuje se manje i lošije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz dana u dan stižu vijesti o novim poskupljenjima i cijene pojedinog voća i povrća otišle su nebu pod oblake.

Čak su i neke tradicionalno povoljne namirnice poput graha, kupusa, cvjetače poskupjele tridesetak posto, a češnjaku je cijena posljednjih godinu dana porasla za nevjerojatnih 75 posto. Udio troška hrane u našem kućnom budžetu sve je veći što je odlika siromašnih zemalja.

Pročitajte i ovo Cigarete Od srijede Poskupljuju cigarete: Ovo su nove cijene Jabuke - 4 Problemi voćara i građana Loš urod mnogima omiljenog voća: Prijeti li nam novo poskupljenje?

Subotnja je gužva na zagrebačkoj tržnici, ali više od jedne vrećice malo tko nosi jer cijene voća i povrća idu samo prema gore. 'Češnjak je 60 kuna kilogram, a tri kune je komad, a prije je bilo 30 kuna kilogram i komad po dvije kune', objašnjava prodavačica Ljubica. Više cijene potvrđuju i službeni podaci i od prosinca su poskupjeli kupus, jabuke, zelene salate i blitva. U odnosu na siječanj 2010. od voća najviše su gore išle banane, gotovo 15 posto. Od povrća češnjak je poskupio za nevjerojatnih 75 posto, bijeli grah gotovo 37 posto, endivija 28 posto, cvjetača 26 posto i šareni grah gotovo 14 posto.

>> Čobanković: Poskupljenja ne bi trebala nikoga ugroziti

Također, nutricionisti upozoravaju kako tijelo bez voća i povrća ne može. 'Kod nas je unos voća i povrća ionako relativno slab, i u tom smislu ovo će biti jedan udar na dugoročno zdravlje ljudi koji se može spriječiti samo tako da ljudima stalno ponavljamo, nemojte se odricati voća i povrća, zadržite to, a štedite na nekim drugim stvarima', kaže nutricionist Branimir Dolibašić.

Prema podacima zavoda za statistiku na hranu ode velik dio budžeta što je tipično za siromašne zemlje. 'Kod nas u Hrvatskoj obitelj mjesečno ima ukupni trošak hrane, oko 32 posto, a u Europi se taj trošak kreće između 11 i 13 posto', kaže Krešimir Sever iz sindikata. Uz voće i povrće raste cijena i kruhu, a potiho i mesu, šećeru, mlijeku i drugim svakodnevnim namirnicama što itekako svi osjetimo u svojim novčanicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene