Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rast BDP-a u 2008. prema sadašnjim bi predviđanjima mogao iznositi oko 5,1 posto, tečaj bi trebao ostati stabilan, a stopa inflacije bit će iznad ovogodišnjeg prosjeka, koji se procjenjuje na oko 2,8 posto.


Rečeno je to na današnjoj sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke koji je usvojio projekciju monetarne politike za sljedeću godinu.

Vezani članci Hrvatska narodna banka Iz HNB-a revidirali procjene: U 2021. očekuje se rast BDP-a od 5,9 posto Slika nije dostupna HNB o monetarnoj politici za 'dijetnu' 2012. godinu

Istaknuto je kako su mjere središnje banke, koje su primijenjene u ovoj godini, dovele do željenih rezultata u usporavanju rasta inozemnog duga, uz stagnaciju njegovog udjela u bruto domaćem proizvodu, te bitno usporavanje kreditnih plasmana banaka zasnovanih na inozemnom zaduživanju, a da pritom nije onemogućen visok gospodarski rast, koji se procjenjuje na 5,9 posto.

Stoga će u sljedećoj godini biti nastavljena u osnovi istovjetna novčana politika, priopćeno je iz HNB-a.

Sukladno tome, Savjet HNB-a donio je nekoliko odluka kojima se i nadalje ograničava previsoki rast kreditne aktivnosti banaka, te je podržao predložene mjere iz nadležnosti guvernera.

Sve te odluke, ističe se, usredotočene su na ograničavanje vanjske ranjivosti nacionalne ekonomije, uz nastavak dinamičnog gospodarskog rasta i očuvanje makroekonomske stabilnosti u zemlji.