Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HANFA upozorava na nezakonite prodaje udjela u fondovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorila je danas korisnike financijskih usluga, napose moguće ulagače, na ilegalne i nezakonite prodaje udjela u investicijskim fondovima, konkretno na slučaj austrijske tvrtke Ertrag und Sicherheit (E&S).

Hanfa ima spoznaje kako austrijska tvrtka Ertrag und Sicherheit (E&S), koja se ilegalno reklamira kao 'ekskluzivni zastupnik s pravom prodaje navodnih investicijskih fondova' kojima upravlja društvo BNP Paribas (Austrija), nema nikakvo odobrenje Agencije za prodaju fondova BNP Paribas Worldselect i fondova BNP First Selection na području Hrvatske hrvatskim građanima, ističe se u upozorenju koje je Hanfa danas objavila na svojim internetskim stranicama.

Pročitajte i ovo Lijekovi Pismo zdravstvenim radnicima HALMED poslao upozorenje: Ovi lijekovi protiv prehlade i gripe mogu biti opasni za zdravlje Ilustracija točno u podne Nemojte se uznemiriti, Hrvatskom će odjeknuti sirene: Pogledajte o čemu je riječ

'Stoga promidžbu i prodaju obavlja potpuno ilegalno i protivno
hrvatskim zakonima', ističe se u Hanfinu upozorenju.

Hanfa također upozorava kako tvrtka E&S protuzakonito prodaje udjele u navedenim fondovima hrvatskim građanima, tako da organizira seminare uglavnom po hotelima u Hrvatskoj na kojima ih upućuje kako da zaobiđu i izigraju hrvatske zakone. U zadnje vrijeme organizira i seminare u obližnjim graničnim gradovima i mjestima u Sloveniji (npr. Čateškim toplicama) o tome kako da izbjegnu nadzor kriminalističke policije MUP-a i Agencije.

Upozorava i kako ta tvrtka naplaćuje neprimjereno visoke provizije neupućenim i needuciranim građanima. Hanfa podsjeća da hrvatski građani kao mogući ulagači plaćaju uobičajen jedan posto ulazne provizije registriranim i zakonitim fondovima u Hrvatskoj.

Nasuprot tomu u ilegalnim se i nezakonitim prodajama udjela naplaćuju mnogo veće svote, pa čak i nekoliko postotnih bodova više, jer građani nemaju primjerenu zakonsku zaštitu, regulatorni nadzor i zato što se provizija prikuplja ilegalno, mimo odobrena prospekta, čime se krše i hrvatski porezni propisi. 

'Mogućim ulagačima u Hrvatskoj smiju se nuditi samo udjeli u investicijskim fondovima pod upravljanjem društava za investicijske fondove koje je registrirala i licencirala Agencija', ističe Hanfa. 

U priopćenju se stoji kako se popis svih registriranih investicijskih fondova u Hrvatskoj nalazi na njezinoj internetskoj stranici www.hanfa.hr.

Također obavještava moguće ulagače da pri kupnji udjela u
investicijskim fondovim nisu obvezni platiti provizije više od onih u prospektu, a izražene su u postotku upisane svote.

Agencija također poziva moguće ulagače da o svim sumnjivim i nelegalnim ponuđačima, među kojima je i navedena tvrtka, svakako jave MUP-u i Hanfi.

Hanfa također upozorava hrvatske građane na pojačan oprez kad dobiju pozive na takve seminare, a posebno kad kupuju udjele u takvim ilegalnim fondovima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene