Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razvoj suradnje

Gornjoaustrijske tvrtke ostaju u Hrvatskoj unatoč krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj u ovome trenutku djeluje stotinjak tvrtka iz Gornje Austrije i pokrajinski poglavar Josef Puehringer rekao je u Zagrebu hrvatskomu premijeru Ivi Sanaderu da te tvrtke neće otići iz Hrvatske u ovome trenutku krize, rečeno je nakon sastanka Sanadera i Puehringera.

Hrvatski premijer naglasio je kako očekuje da će i ove godine, krizi unatoč, u Hrvatskoj ljetovati austrijski turisti kojih dođe i više od osamsto tisuća jer im je Hrvatska vodeća autodestinacija. Također, rekao je Sanader, Hrvatska očekuje da gospodarski partneri iz Gornje Austrije ostanu u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

'Želimo da te austrijske tvrtke ostanu i u ovim lošim vremenima, jer će nakon njih opet doći dobra vremena', rekao je Sanader. Dvojica su dužnosnika nakon sastanka izjavila kako je gospodarska suradnja Hrvatske i Gornje Austrije dobra, ali ima mjesta za još zajedničkih projekata.

'Tih stotinu tvrtki iz Gornje Austrije nisu bilo kakve tvrtke, riječ je o tvrtkama s 20 postotnim udjelom među tisuću austrijskih izvoznika', rekao je Puehringer i dodao kako postoji 'potencijal i za jači razvoj gospodarske suradnje koji treba iskoristiti idućih godina'.

Puehringer je rekao kako je Sanaderu tijekom sastanka predao i peticiju podunavskih Švaba koji su otišli iz bivše Jugoslavije nakon Drugog svjetskog rata da im se vrati imovina oduzeta nacionalizacijom. Linz, glavni grad Gornje Austrije u 2009. je glavni grad kulture Europe i za srijedu je predviđeno da se austrijsko izaslanstvo sastane s ministrom kulture Božom Biškupićem i s njime razgovara o mogućnostima uključivanja hrvatskih umjetnika.

Hrvatski premijer Ivo Sanader s austrijskim je pokrajinskim poglavarom razgovarao o tome kako će Hrvatska početkom travnja postati članica NATO-a, kao i o zastoju u pregovorima s Europskom unijom zbog spora sa Slovenijom. Ponovio je kako je to bilateralno pitanje koje ne bi smjelo spriječiti hrvatsko približavanje EU-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene