Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok svi traže inovacije i nove tehnologije od početka krize u Hrvatskoj bez posla je ostalo 60 tisuća radnika u industriji. No, čini se da tome još nije kraj. Statistika je neumoljiva, a industrijska proizvodnja opet pada.


Industrija ipak i dalje tone. Nakon 15 mjeseci recesijskog pada, industrija je u prvom i drugom mjesecu polako počela rasti, no u ožujku opet pad od 0,6 posto. Poslodavci tvrde da je za to kriva Vlada koja u godinu i pol nije napravila ništa za industriju. U novom premijerkinom planu proizvodnja se uopće ne spominje. 'Jer su genijalci, koji su i inače bili autori naše fenomenalne ekonomske politike, koja nas je do tud dovela, i danas savjetnici i kreatori novih programa', ističe Vladimir Ferdelji iz HUP-a.

Kosor je prošlomjesečni stidljivi rast industrije provlačila kroz svoje govore šireći optimizam. Proizvođači i izvoznici smatraju da za to još nije vrijeme. 'Smatramo da dno još nismo dotaknuli, nego da se još krećemo nizbrdo, a razlog tome su jednostavno visoka nelikvidnost i velika nezaposlenost te općenito kretanja na tržištima', smatra direktor DIV-a, Darko Pappo. Poslodavci poručuju da ih industrija ne može do zraka zbog stalnog poskupljenja struje i plina koji je samo tri mjeseca skočio za čak 101 posto.

Vezani članci Sjednica Vlade Razriješen državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar Sjednica Vlade, ilustracija Plenković: ''Ako se nastavi trend, tijekom vikenda ćemo vidjeti što s mjerama nakon 1. veljače''

'Hrvatska je išla uz Srbiju jedino uz Srbiju na povećanje električne energije u periodu krize a sve druge zemlje u regiji su smanjivale od dva do 17 posto', naglašava Ivan Miloloža iz HUP-a. 60 tisuća industrijskih radnika od početka krize dobilo je otkaz. Godinu i pol dana kasnije ni što ne upućuje da se situacija u tvornicama popravlja.