Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto smo još u krizi?

'Genijalci 'fenomenalne' ekonomske politike i dalje kroje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok svi traže inovacije i nove tehnologije od početka krize u Hrvatskoj bez posla je ostalo 60 tisuća radnika u industriji. No, čini se da tome još nije kraj. Statistika je neumoljiva, a industrijska proizvodnja opet pada.

Industrija ipak i dalje tone. Nakon 15 mjeseci recesijskog pada, industrija je u prvom i drugom mjesecu polako počela rasti, no u ožujku opet pad od 0,6 posto. Poslodavci tvrde da je za to kriva Vlada koja u godinu i pol nije napravila ništa za industriju. U novom premijerkinom planu proizvodnja se uopće ne spominje. 'Jer su genijalci, koji su i inače bili autori naše fenomenalne ekonomske politike, koja nas je do tud dovela, i danas savjetnici i kreatori novih programa', ističe Vladimir Ferdelji iz HUP-a.

Pročitajte i ovo Domovinski pokret do kuda će moći ići? Domovinski duh dolazi na vlast: Ovo je 10 stupova DP-a za preobrazbu Hrvatske Slika nije dostupna Gospodarski pad Linić za pad BDP-a prozvao poduzetnike: Rado bih čuo zašto ne proizvode!

Kosor je prošlomjesečni stidljivi rast industrije provlačila kroz svoje govore šireći optimizam. Proizvođači i izvoznici smatraju da za to još nije vrijeme. 'Smatramo da dno još nismo dotaknuli, nego da se još krećemo nizbrdo, a razlog tome su jednostavno visoka nelikvidnost i velika nezaposlenost te općenito kretanja na tržištima', smatra direktor DIV-a, Darko Pappo. Poslodavci poručuju da ih industrija ne može do zraka zbog stalnog poskupljenja struje i plina koji je samo tri mjeseca skočio za čak 101 posto.

'Hrvatska je išla uz Srbiju jedino uz Srbiju na povećanje električne energije u periodu krize a sve druge zemlje u regiji su smanjivale od dva do 17 posto', naglašava Ivan Miloloža iz HUP-a. 60 tisuća industrijskih radnika od početka krize dobilo je otkaz. Godinu i pol dana kasnije ni što ne upućuje da se situacija u tvornicama popravlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene