Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja su potvrdili predanost zajedničkom radu na stabilizaciji svjetskih financijskih tržišta, uz uporabu 'svih raspoloživih instrumenata', no nisu iznijeli konkretne planove za rješavanje kreditne krize koja potresa svijet.


'Ministri G-7 su se danas suglasili da sadašnja situacija traži hitno i izvanredno djelovanje. Predani smo zajedničkom radu da bi stabilizirali financijska tržišta i obnovili kreditiranje, kako bi se podržao globalni gospodarski rast', kazali su ministri skupine G 7 nakon sastanka u Washingtonu, održanog na marginama Godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Vezani članci Slika nije dostupna G7: Moguće da je najteža faza recesije prošla Slika nije dostupna Pupovac: Mesićeva je inicijativa dobra i treba je prihvatiti

>> Financijska kriza na europskim tržištima se nastavlja, Azija također ponire 

Oni su obećali koristiti 'sve raspoložive instrumente' kako bi spriječili propadanje financijskih institucija 'važnih za sustav' i osigurali da banke mogu prikupljati kapital iz javnih i privatnih izvora.

Američki ministar financija Henry Paulson, kazao je da administracija razmatra planove za preuzimanje dioničkih udjela u financijskim institucijama.

Ministri G-7 ipak nisu izrijekom podržali britanski plan da država jamči posudbe među bankama, što je po mnogima na Wall Streetu vitalno važan korak da se okonča 14 mjesečno previranje i rastuća panika posljednjih tjedana.

Ministri financija skupine G-7, koju čine SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, u priopćenju sa sastanka su iznijeli plan akcije, koji predviđa 'korake za odmrzavanje kreditnih i novčanih tržišta, kako bi se osiguralo da banke i druge institucije imaju široki pristup likvidnosti i financiranja'.

Također su najavili da će 'osigurati uvjete da banke i druge financijske institucije mogu prikupiti dovoljno kapitala iz javnih i privatnih izvora, kako bi se obnovilo povjerenje i pokrenulo kreditiranje pojedinaca i poduzeća'.

Naglasili su kako je važno da svaka zemlja ima 'snažne i dosljedne programe osiguranja depozita u bankama', da je potrebno poduzeti akciju za ponovno pokretanje sekundarnih tržišta za hipotekarne kredite i drugu osiguranu imovinu.

Američki ministar finacija Paulson je ocijenio da je skupina G-7 'dovršila agresivni plan akcije, kako bi se posvetila rješavanju previranja na globalnim tržištima i pritisku na financijske institucije', njihovih zemalja.

U priopćenju se ipak ne navode konkretne akcije koje će poduzeti G-7, a to je ono što su financijske institucije i ulagači očekivali, ocijenili su stručnjaci. Ministri financija moraju objaviti konkretne korake do kraja vikenda ako žele smiriti uzburkane burze.

'Vrijeme za takva priopćenja je davno prošlo. Trebamo vidjeti stvarnu akciju. No burze su pomalo zabrinute da središnjim bankama u ovoj fazi nije ostalo puno 'aduta' u rukavu', ocijenio je Eswar Prasad, profesor ekonomije sa sveučilišta Cornell, prenosi poslovni TV kanal CNBC.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju