Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Različitom brzinom...

G-20: Globalno gospodarstvo se oporavlja brže od očekivanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalno gospodarstvo oporavlja se od duboke recesije brže nego što se očekivalo, ocijenili su ministri financija zemalja članica skupine G-20, koja okuplja vodeća svjetska gospodarstava.

Nakon razgovora u Washingtonu, gdje sudjeluju na proljetnom zasjedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, kazali su da su za snažan tempo oporavka uglavnom zaslužne goleme količine novca koji su vlade 'upumpale' u nacionalna gospodarstva. Ministri financija G20 ocijenili su da se napori koje su vlade uložile u gospodarski oporavak isplaćuju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upozorava MMF Sukob u Gazi mogao bi utjecati na gospodarstvo: "Postoji mogućnost viših cijena nafte i plina" Slika nije dostupna Kina postaje treća zemlja po utjecaju Skupina G20 dogovorila reformu MMF-a

'Globalno oporavak napreduje bolje nego što se predviđalo, uglavnom zbog usklađenih političkih napora G-20 koji su bez presedana', navodi se u priopćenju s ministarskog sastanka.

Istodobno je naglašeno da se taj proces odvija 'različitom brzinom unutar pojedinih zemalja i regija'. 'Svjesni smo da su u takvim okolnostima potrebni različiti politički odgovori', istaknuli su ministri G-20. Američki ministar financija Timothy Geithner kazao je da su 'odlučne i koordinirane mjere u SAD-u i diljem G-20 osigurale 'ponovni rast svjetskoga gospodarstva i oporavak financijskoga sustava'.

Povećan osjećaj hitnosti pokazan prema Grčkoj

G-20 u priopćenju dodaje da članovi moraju razviti vjerodostojne strategije za smanjenje poticajne potrošnje i dopustiti da sadašnje iznimno niske referentne kamatne stope narastu na normalnu razinu.

Američki ministar Geithner pozdravio je povećani osjećaj hitnosti koji su članovi skupine G-20 pokazali prema Grčkoj, koja je zatražila pomoć EU-a i MMF-a za sanaciju prezaduženog gospodarstva.

Grčki ministar financija trebao bi danas sudjelovati na razgovorima u MMF-a. Ovoga je mjeseca usuglašen sporazum po kojem će članice eurozone osigurati Grčkoj hitni zajam do 30 milijardi eura u prvoj godini, uz dodatnih 10 milijardi eura od MMF-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene