Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo izvješće

FOTO Svijet nikada nije bio bogatiji: Gdje je Hrvatska?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema najnovijem izvješću Credit Suissea, svijet nikada nije bio bogatiji.

Ako je za vjerovati najnovijem izvješću bankarskog konglomerata Credit Suisse, svijet nikada nije bio bogatiji. Procijenjena vrijednost globalnog bogatstva dosegnula je rekord od vrtoglavih 241 bilijun američkih dolara, što je porast od 68 posto u proteklih deset godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poruka iz Davosa Iz velike multinacionalne kompanije stiglo upozorenje: "Europljani će osjetiti posljedice..." Marko Biočina, reporter Dnevnika Nove TV i voditelji Dnevnika Nove TV Što nas sve čeka? Velika anketa najvećih hrvatskih kompanija: Najavljene dobre vijesti za ovu godinu, ali postoje ozbiljni strahovi

Odrasli pojedinac u prosjeku je tako 'težak' 51.600 američkih dolara. Gledano po državama, najbogatiji su u prosjeku Švicarci (513.000 dolara), Australci (403.000) i Norvežani (380.000 dolara).

>> FOTO Ovako je raspodijeljeno svjetsko bogatstvo...

No, kako izvještava CNBC, ukupno bogatstvo i prosjek su jedna stvar, a njegova distribucija nešto sasvim drugo. Direktor Credit Suissea za investicije Mike O'Sullivan kaže da najbogatijih 1 posto ljudi posjeduje čak 46 posto globalnog bogatstva.

Sjedinjene su Države nadjačale europske i azijsko-pacifičke države u ukupnom bogatstvu, ponajviše zbog oporavka tržišta nekretnina i Wall Streeta.

Očekuje se da bi do 2018. godine globalno bogatstvo moglo narasti za dodatnih 40 posto i dosegnuti 334 bilijuna američkih dolara. Također, rast bogatstva u državama u razvoju trebao bi biti brži nego u razvijenim ekonomijama.

'Naše istraživanje pokazuje da se globalno bogatstvo udvostručilo od 2000. godine, što je prilično zanimljivo s obzirom na sve ekonomske izazove proteklog desetljeća. Očekujemo da će se isti trend nastaviti i ubuduće, ponajviše zbog ekonomskog rasta i porasta nataliteta u zemljama u razvoju', dodao je O'Sullivan.

Broj milijunaša (u američkim dolarima) polovicom prošle godine dosegnuo je gotovo dva milijuna. Najveći ih je dio u SAD-u. Njihov bi broj mogao premašiti 47 milijuna 2018. godine, ponajviše pod utjecajem naglog razvoja Kine.

Na karti globalnog bogatstva koju je objavio Credit Suisse, Hrvatska je obojena narančasto, što znači da je prosječni građanin 'težak' između 25.000 i 100.000 američkih dolara. Na istoj se karti mogu naći još četiri boje - plava označava bogatstvo manje od 5.000 dolara, zelena od 5.000 do 25.000 dolara, a crvena iznad 100.000 dolara. Bijela označava područja za koje nema podataka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene