Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojednostavljenja procedura

Evo tko od 1. srpnja u Hrvatskoj može raditi bez radne dozvole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pojednostavniti će se procedura ulaska, boravka i rada državljana iz zemalja članica Europskog gospodarskog prostora (EEA) i članova njihovih obitelji koji će u Hrvatskoj moći raditi i pružati usluge bez dozvole za rad i potvrde o prijavi rada, doznaje se u MUP-u.

Građani iz država tog gospodarskog prostora koji u Hrvatskoj namjeravaju boraviti do tri mjeseca, morati će svoj kratkotrajni boravak prijaviti nadležnoj policijskoj upravi ili postaji u roku od osam dana od dolaska u Hrvatsku. Boravak duži od tri mjeseca moći će regulirati u vrlo jednostavnom postupku na temelju potvrde o prijavi privremenog boravka, koja će se izdavati s rokom važenja od pet godina.

>> Crne prognoze iz Bruxellesa za Hrvatsku!

Nakon petogodišnjeg neprekidnog zakonitog boravka u Hrvatskoj, državljani članica EEA imati će pravo na stalni boravak, kažu u MUP-u.

Odredbe Zakona o strancima koje će se primijenjivati od 1. srpnja neće se međutim primjenjivati na državljane trećih zemalja.

Nakon ulaska u EU neće se mijenjati status osoba kojima je u Hrvatskoj odobren azil ili supsidijarna zaštita. Stranici s odobrenim azilom ili supsidijarnom zaštititom u Hrvatskoj će zadržati sva prava iz Zakona o azilu te se ništa bitno neće promijeniti ni u pogledu njihovih obveza.

Uz članice Europske unije Europski gospodarski prostor obuhvaća i Norveška, Lihtenštajn i Island. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene