Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europske države najavile paket mjera za spašavanje banaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka, Francuska i Velika Britanija najavile su opsežne mjere za financijsko spašavanje banaka dok su vlade ostalih europskih država intervenirale kako bi zaštitile banke i vratile povjerenje suočene s najgorom financijskom krizom u gotovo 80 godina, javile su agencije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je paket mjera za spašavanje kojim će se dati 400 milijardi eura bankovnih jamstava i još 100 milijardi eura državnih sredstva za dokapitalizaciju banaka.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije"

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je u nedjelju bio domaćin summita zemalja eurozone s Britanijom na kojemu je dogovorena koordinirana akcija, rekao je da će Francuska napraviti dva mehanizma financiranja u vrijednosti do 320 milijardi eura kako bi zajamčila bankovne zajmove i dati 40 milijardi eura kako bi se osigurao kapital za banke kojima će biti potreban. 

>> Crobex u porastu, svjetska tržišta se oporavljaju

Britanija je intervenirala s 47 milijardi eura iz sredstava poreznih obveznika kako bi sanirala tri velike banke što bi vladu moglo učiniti njihovim glavnim dioničarom.

Vlade Španjolske i Austrije su obećale svaka do 100 milijardi eura za zaštitu svojih banaka i stabiliziranje financijskog sustava, dok Italija priprema svoj vlastiti paket mjera.

Drastični koraci bili su ključan ispit sposobnosti europskih vlada da se nose s globalnom financijskom krizom nakon što su obećale koordinirane pakete mjera za spašavanje financijskog sustava na izvanrednom summitu u Parizu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene