Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rast tek nagodinu

Ekonomski institut i ove godine predviđa pad hrvatskog BDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Ekonomski institut ponovno je snizio vlastitu prognozu kretanja BDP-a ove godine. S porasta od 0,5 posto, koliko su predviđali u listopadu, stručnjaci s Instituta sada vjeruju da će BDP pasti za 0,2 posto.

Ekonomski institut u Zagrebu (EIZ) snizio je svoju prognozu kretanja hrvatske stope BDP-a u 2013. godini i, umjesto dosadašnjih 0,5 posto rasta, predviđa pad BDP-a za 0,2 posto. Pogoršana je i prognoza prošlogodišnjeg pada BDP-a - stručnjaci u EIZ-u dosad su očekivali pad od 1,4 posto, a sada vjeruju da će iznositi 1,9 posto.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije u američkom Kongresu nakon izglasavanja zakona o proračunu Probili rok Američki kongres ipak izglasao proračun: U zadnji tren izbjegnuta blokada države Slika nije dostupna Snižen kreditni rejting, slijede rezovi Linić: Budimo iskreni, 'smeće' je slika Hrvatske!

>> Vrdoljak poduzetnicima: Hvala što nam dajete plaću

'Na snižavanje prognoza utjecali su slabi izgledi za oporavak eurozone u ovoj godini i nastavak negativnih kretanja u hrvatskom gospodarstvu. Domaća se potražnja smanjuje, jednako kao i ukupne investicije, uz kašnjenje realizacije najavljenih projekata u javnom sektoru', pojašnjavaju u EIZ-u svoju najnoviju ocjenu.

No, ove godine ipak ne bi trebalo biti sve tako crno. U njezinoj drugoj polovici očekuje se intenziviranje investicija, što bi, kažu u EIZ-u, zajedno s oživljavanjem inozemne potražnje i pozitivnim učincima članstva u Europskoj uniji, trebalo dovesti do oporavka gospodarstva, uz rast BDP-a od 1,5 posto u 2014. godini.

Stručnjaci sa zagrebačkog instituta očekuju i nastavak negativnih trendova na tržištu rada te zadržavanje visoke stope nezaposlenosti ove, ali i sljedeće godine. Takvu ocjenu pripisuju različitim neizvjesnostima, kao što su pristupanje Hrvatske EU, očekivani troškovi i koristi od pristupanja te dugoročne reakcije na nedavno snižavanje kreditnog rejtinga od strane S&P-a.

'Radi smanjivanja ovih neizvjesnosti, očekuje se da Vlada odlučno završi preostale poslove oko ulaska u EU, ojača apsorpcijske kapacitete za EU fondove, ubrza strukturne reforme te razmotri rebalans proračuna koji bi uključio realnije ekonomske pretpostavke i održiv plan konsolidacije javnih financija', kažu u EIZ-u.

Inače, prilikom donošenja proračuna za 2013. godinu, koji je izglasan prije snižavanja kreditnog rejtinga, Vlada je predviđala rast BDP-a od, iz sadašnje perpsektive pogotovo, prilično ambicioznih 1,8 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene